3 Ağustos 2011 Çarşamba

hem domates yemeği,hem konserve - доматена манжа и консерва


malzemeler:
-kabuğu soyulmuş domates
-kuru soan
-yeşil biber
-közlenmiş patlacan
-közlenmiş salçalık biber
-tuz
-sıvı yağı

hazırlanışı : iri doranmış soan kavurulur,soyulmuş ,küp kesilmiş biber ve patlacan ilave edip kavurulur 5-10 dak.,kıyılmış domatesler ilave edilir,tuzlanır ve güzel kokana kadar pişirilir .
-Konserve : kurumuş kavanoza doldurulur , 1 parmak kalacak üstte ,kapak ile kapatılır ,kaynayacak kabın altına kumaş serilir,üstüne kavanozlar dizilir ,örtecek kadar su ilave edilir ,su kaynamaya başlayınca 10-15 dak sonra ocak kapatılır,suda soursa daha iyi ama devamı var ise sudan çıkartıp ters çevirilir ,bir gece beklesin .Ben azar azar yaparım tüplü ocakta .




на български


доматена манжа и консерва



продукти:
-домати без кожицата
-лук
-изпечени патлажани
-изпечени чушки
-зелени чушки
-олио
-сол


приготвяне : лука се изпържва,прибавя се почистения и нарязан патлажан и чушки,пържат се 5-10 мин заедно,прибавят се накълцаните домати,посолява се и на слаб огън ври до хубав мирис .

консерва : пълнят се бурканчетата до ръба ,затварят се с капачките,в съда в който ще врят се слага отдолу някоя стара риза или нещо подобно ,нареждат се бурканите ,пълни се с вода докато се покрият бурканите ,варят се 10-15 мин. смятано от започване на завирането.по прицип във водата се оставят да изстинат,но ако има още се свалят и се обръщат ,поне вечер престояват така .аз правян по малко на газовата печка .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder