7 Aralık 2011 Çarşamba

elmalı kek-mıfin ve kuru kuş burnu ile markelat - кекс с ябълки и мармелат със сушени шипки




çok eski bir elmalı kek tarifi ,istenilirse mıfin kalıplarına uygulanabilinir 

malzemeler :
-3 yumurta
-1 su bardağı toz şeker
-1 çay kaş. karbonat ( 1 çorba kaş.sirke ile söndürülür,bu şatr )
-1 çay kaş.tarçın ( en az bir tutam şatr ,ben oyle kullandım )
-4 küçük elma (büyük - 3 tane ) ,kabukları soyulmuş,rendelenmiş
-2 su bardağı un 
-yarım su bardağı sıvı yağı

hazırlanışı: yumurta şeker ile çırpılır elde ,diğer malzemeler ilave edilir ,kaşık ile karıştırılır ,margarin ile yağılanmış kek kalıbına veya mıfin kalıplara dökülür ,180' fırında kızarana kadar pişer.Her fırın pişirme derecesi aynı deyil,ben gazlı kullanıyorum,pişimişi ya kürdan ile bakarsınız -kürdan keke saplayıp kuru çıkarsa hazırdır,bir'de kek kalıptan azıcık ayırılır ve o zaman kürdan testini yapın.Çok kolay ve tabi'ki çok lezzetli kek .Fırından çıktıktan sonra pudra şeker sepeleyin üstüne.


kuşburnu marmelat

Yıllardır yapmamıştım bu marmelatı ,Iğıdırda ilk defasına Türkiyeye geleli burada taze kuş burnu gördüm ,birkaç gün sonra almaya gittim ,satıcı geri çevirmiş ,kimse ilgilenmemiş,bilselerdi ne kadar lezetli,üstelik çok faydalı bir şey kuşburnu .Neyse ,İzmire geldim ,aklımdan çıkmıyoru bu marmelat,satın aldıklarım hiç birşeye benzemiyordu.Geçen hafta kemer altına gittim ,benim uradığım bir baharatçı var ,herşey var orada ,krem tartar aldım maskarponu yapmak için ,kuşburnu marmelat olur'mu olmaz'mı kurusundan düşünmedim ,denemeden bilemem'ki,yaptım ve oldu,hemde super lezetli .
1 kg.aldım yarısını bir içecek için ayırdım ( o'da başka bir lezetli birşey ),yarım kg.kuru kuşburnu
( çok güzel yıkamak lazım) akşamdan kapatacak kadar su ile ıslattım ( kuru fasuliye mantığı le yola çıktım),ertesi gün kaynatmaya başladım,o kaynadı,ben su ilave ettim...neyse üstünü kapatacak kadar su ile en sonunda yumuşadı(parmak uçları ile bastırdığında yumuşacık geldi elime ),önce biraz iri delikli süzgeçte ezdim,mantık çekirdekleri çıksın,ara sıra syundan ilave ettim ,nerdeyse bütün çekirdeklerini ayırdım,sonra çok sık (pilav süzdüğümüz ) süzgeçten kaşık ile sürterek,ara sıra ilık su ilave ettim'ki gerekenler süzgeçten geçsin ,Pişmeye aldım yarı yarıya ,nerdeyse koyu kalana(salça kadar kıvamlı) kadar kaynattım.Kurusundan ne kadar şeker kullanıcağıma tespit etmek zor oldu(yaşta belli ),azar azar ilave ettim tadını getirene kadar ,domates salçalar var'ya ,satın aldıklarımızdan -öyle bir kıvam olacak ve hazır ,kavanozlara doldurdum,reçetede 2-3 gün üstü tülbenten kapalı kalsın diyoru,sonra kapakları kapatıp bir ucundan tüketmeye başladık.
  Tabi yaş kuşburnu olsaydı o kadar zahmetli olmazdı,ama düşünüyorum'da kurusundan daha lezetli oldu galiba .Birdaha yaparmıyım ? Evet ,yine bittikten sonra kavanozlar yaparım,sonuçta yıllar sonra kuşburnu marmelat yapmanın yolunu buldum ,hemde her mevsim. 
 Kek ile ne de güzel oldu marmelat .



на български

кекс с ябълки

продукти:
-3 яйца
-1 чаена шаша захар
-половин чаша олио
-1 кафеена лъж.сода за хляб(непременно угасена с 1 суп.лъж.оцет)
-1кафеена лъж.канела ( най малко една щипка )
-4 ябълки( 3 големи)-обелени и настъргани
-2 чаени чаши брашно 

приготвяне : яйцата и захарта се бъркат и после се прибавят останалите продукти ,формата се маже с масло ,излива се в нейа тестото,пече се на 180' ,моята фурна е с газ ,но когато кекса се позачерви и почне да се отделя от стените на формата забодете клечка за зъби,ако е суха кекса е готов .Посипете с пудра захар .


мармалат със сухи шипки

аз направих и стана ,тука в измир не съм видяла пресни шипки,опитах със сухи,стана и то много хубав мармалат.От вечерта ги измих много хубаво и ги сложих във вода да набъбнат(нали така правим боба ),наследващия ден варих като помалко слагах вода,варих докато плодовете омекнат добре , остана с вода колкото да ги покрие,първо с ръка ги мачках и натривах в по едра цедка,отвреме на време слагах от водата за да се промие шипката ,остана почти на семки ,после в по ситна цедка с лъжица и с прибавката на вода ( водата се изпарява при варене ,но не прекалявайте),получи се пюре ,което варих на силен огън докато се получи като пюре от домати,захарта прибавих по малко ,при узрели шипки кг.захар е уточнено ,но тука сложих колкото да ми стане приятно сладко ,тука варих на слаб огън и при непрекъснато бъркане,сложих в затоплени бурканчета ,покрих ги с кърпа,след 2-3 дена затворих капачките .То купешкия мармелат няма вкуса и аромата на домашно приготвения,не е трудно само иска време ,след като свършат бурканчетата пак ще си направя и то през всеки сезон.

698 (141x38, 3Kb)698 (141x38, 3Kb)

3 yorum: