3 Nisan 2013 Çarşamba

KURU FASULYE -İŞTE BU,ARADIĞIM TAT

İŞTE BUDUR ,35 SENEYE YAKIN BU LEZZETİ EN SONUNDA BULDUM


İnsan takar mı bu kadar basit bir yemeye?Buldum da ne oldu ?Kendi kendime sorup durdum,cevabını ben de bilmiyorum,veya biliyor muyum,kayıp çocukluk ?30-35 sene önce okuduğum kitapları bulduğumda o kadar sevindim ,en iyi arkadaşlarım gibi ,benim geçmişimden en güzel parçalar.......

MALZEMELER:
-4 avuç kuru fasulye
-1 soğan-ince doğranmış
-2 tane bütün ,kavanozun dibinde kalmış domatesler ve suyu:sadece bu yemek için değer konserve domates bulundurmaya
-3-4 tane közlenmiş salçalık biber-şimdilik buzluktan-keşke elde değil de tahtada kesseydim,daha küçük olacaklardı
-1-2 çorba kaş.sıvı yağı ve biraz tereyağı
-1 çorba kaş. yakın toz kırmızı biber
-1 çimdik kuru nane
-tuz

YAPILIŞI:
-özel birileri için not: fasulyeyi alırken iri taneli seçmelisin,yıkadıktan sonra 2-3 su ile akşamdan fasulyeleri üstünü geçecek 4-5 parmak su ile ıslat,ertesi gün sabah vaktin varsa koy ocağı ,kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını ve ocağı kapat ,işten geldikten sonra suyu süz,soğuk su ve malzemeleri ilave et.Veya işten geldikten sonra kaynat fasulyeleri ,2-3 saat sonra suyunu süz ,soğuk su ve malzemelerini ilave et ,kısık hateşte kaynat,ara sıra soğuk su ilave et,düdüklüde su ilavesi olmaz ,fasulye pişecek,suyu neredeyse 1 parmak kadar kalacak,yani koyulaşacak.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------bir gece önce ıslatığım fasuliyeleri yıkadım,soğan,kesilmiş biber ve domatesleri ilave ettim,1 çorba kaş. kadar sıvı yağı ,fasulyelerin üstüne 2 parmak kadar su ilave ettim ,pişmeye yakın o koku ..işte bu .....
-tereyağı ve sıvı yağı erittim ,açık kahve rengi olunca toz biberi ilave ettim ve ocağı hemen kapattım,1-2 kez karıştırdıktan sonra çorbaya ilave ettim terbiyesini,1 çimdik kuru nane,tuz .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------bir not daha : çorban kaynak iken küçük kavanozlara doldur yemeğini ,kavanozun 1 sm kadar ,kıyısı var zaten ,belli ve hemen kapak ile sıkı kapat,ters çevir ,soğuduktan sonra yazın buz dolapta sakla.Her yemek için bunu yapabilirsin .
- süt için :pişirilmiş süt hala kaynarken kavanozlarda bu şekilde saklanabilir .

61 yorum:

  1. Bir dakika nasil yani? Yemeği pişirip kavanoza koyup saklayabiliyormuyum? Konserve gibi mı?
    Ben fasulyeyi çok severim ama genelde lezzetli yapamam. Çünkü iyisini seçemem. İci piser dısı kabuk kalır. Yada tadı saman gibidir. Bazısı hiç pişmez. Bu kadar basit denen yemeği ben hiç yapamam yani. Şimdi sende görünce olsada yesek dedim. Ellerine saglık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. büyük kızım öğretmen ve düdüklü tencereden hoşlanmaz,bu kış yanına giderken 5-6 kavanoz kuru fasulye yaptım ,2-3 ay yerde,seramiklerin üstünde sakladı , canı çektiğinde yedi,onun için de yazdım bu haşlama tekniği ve konservede saklamak ,her tür yemek bu şekilde saklayabilirsin ,çok pratik vakti olmayanlara .Pazarda 5.00 liraya alırım fasulyeyi,kızım ne yazık ki pazar kültürü yok çalıştığı yerde,onun için iri taneli yazdım,pazarda eline aldığında güzel fasul ipeksi bir doku oluyor ,küçük taneli olanlar daha sert kabuklu olur.Metroda bombay fasulye gördüm,ekmeye niyetliğimde almaya karar verdim,pahalı bir şey ama çekici şişman hali ile .Canım,bu tekniği dene,sen gençsin,çok daha güzellerini yapacaksın.

      Sil
  2. ellerine sağlık....
    mis miiis...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kim ne derse desin kuru fasulyeyin tadı gibi yok.

      Sil
  3. Bayılırım,kuru fasulyeye eline sağlık.Mazescim,ben kuru fasulyeyi Simavın minnoşlarında seviyorum,eşimde sizin gibi büyük seviyor. Artık bir öyle bir böyle ,orta yolu buluyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. küçük kızım doğmadan önce bıkmıştım indir,bindir makarna yemeklere,bir gün tansaşta barbunya gördüm,hamile kadın,nasıl da canı çeker,herhalde almışım .şimdi onu daha çok seviyor beyazından.Demek istediğim şu:ucuz olduğu için küçük fasulyeden başladım ,onların kabukları pişse bile sert kalıyorlar ,daha zor pişiyorlar,ve lezzeti o kadar iyi değil .

      Sil
  4. Eline sağlık canımm çok nefis görünüyor:))

    YanıtlaSil
  5. şu yağmurlu izmir günü gerçekten tamda yemeğini yapmışsın
    ellerine sağlık kuzumm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne yağmurlar yağdı ama ,sıcacık çorba,nefis...

      Sil
  6. Kurufasulye çok sevilen bir yemektir ve her tarifi okurum ama bu tarif bana karışık geldi. Bazı yerlerde çorba ve terbiye lafı geçiyor. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaaa,fasulye,soğan,domat,biber,sıvı yağı,su ....koy pişsin ,sonra toz kırmızı biber kızart ...işte bu kadar ,bizim büyük hanıma en çabuk nasıl yapar diye ayrıntılı yazdım.....fasulye gibi si yok ama.

      Sil
  7. Ellerine sağlık Mazse bizim evde irisi ufağı hepsi sevilir. Çocukluktan akılda kalan lezzetler asla unutulmuyor değil mi insan hep onları arıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim lokantada yediğim ve yıllarca aradığım lezzet işte bu,bazıları güzel yapar ,yani sonuçta sevgi ile yapılan yemek lezzetlidir.

      Sil
  8. Ahhh canım yaaa, ne çok severim kuru fasulyeyi. Yanında da turşu ve bulgur pilavı olacak...
    Hatta belki daha da ileriye gidip, yanına bir de soğan bile kırılabilir ama elde kırılacak, öyle bıçakla falan kesilmeyecek:))
    Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaaa,ben soğan ile yedim ...ama soğanların suyu artık kaçmış azıcık,ve pilav .....

      Sil
  9. Kışın en güzel yemeği bana göre, ellerine sağlık Mazesim...

    YanıtlaSil
  10. yanınada güzel bir pilav,daha başka birşey aramam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aramızda kalsın tencerenin dibinde kaldı resim çekmek için ,pilav zaten bitmişti.

      Sil
  11. Önceleri çok sevmesem de şimdi en sevdiğim yemekler arasında ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Sıcaklar basmadan bir elveda da ben yapmalıyım kuru fasulyeye:) Bence Türk Mutfağının vazgeçilmezi:)) Ellerine sağlık. Durduğu yerden göz kırpıyor yanındaki somunla.:))Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. yanındada pilav.süper olur canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Mazesim,fasulyenin kokusu buralara kadar geldi.
    Kuru fasulye + pilav yanına da ayran var mı bundan güzel menü:)
    Ellerine emeklerine sağlık canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pişerken dedim..işte bunu yıllarca aradım,galiba köz biber getirdi lezzetini.

      Sil
  15. Ekmeği bandıra bandıra yemek için çıldırıyorum şu an:)
    Ellerine sağlık canım.
    Çoks everim.

    YanıtlaSil
  16. ellerine sağlık arkadaşım zaman zaman krizimin tuuttuğu biryemek asla vazgeçemem :)

    YanıtlaSil
  17. Canım ellerine sağlık, ben de yakıştırıyorum domatesi kuru fasulyeye.
    Sütün bu şekilde uzun süre saklanacağını hiç düşünmemiştim.
    İyi akşamlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. domates,yeşil biber,soğan ile yapardım,ama bu köz biber çooook daha lezzetli.Konserveleri genelde kaynar doldururum ve sonra kaynatmam ,süt aynı ......

      Sil
  18. Luce delicioso y hermoso quiero ir por un plato,abrazos y abrazos.

    YanıtlaSil
  19. Kuru fasülye deyip geçme...
    ellerine sağlık ;)

    YanıtlaSil
  20. Lezzetli fasulye mi yok biz mi lezzetli pişiremiyoruz bilmiyorum.. Hiç damak tadıma uygun fasulye bulamıyorum.. Senin yöntem işe yarar belki Mazesim, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok küçükler dışı çok kabuklu oluyor ,ben pazarda buldum,aynı yerden alıyorum.

      Sil
  21. Offf mazescim..kuru fasulye..geliyorum size son gunde:) ahhh keskeIzmire de gidebilseydim senle birlikte vardi birkac blogcu arkadas tanismak istedigim...ins.birdahaki sefere..sevgiyle kucakladim..

    YanıtlaSil
  22. Aslında, Allah günah yazmasın,yıllarca ben biraz burun kıvırdım kuru fasulyeye :( Yani pek sevmezdim.Ne kadar da akılsızmışım. Artık bende çok seviyorum ve sizin ki çok leziz gözüküyor... Ellerinize sağlık.Olsada yesek :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. bütün baklagillerden en güzeli bu,yazın bile sık da olmasa aradığım lezzet.

    YanıtlaSil
  24. Mazes ziyaretin ve duaların için çok teşekkür ederim. Fasulyeye bayılırız ,eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yeniden sabırlar dilerim arkadaşım.Fasulye ise galiba en sevileni.

      Sil
  25. off offf nasıl da güzel görünüyorlar..Görüntü kadar yazıda nefis canım..Hatta sürprizli bir yazı demek istiyorum:))Kuru fasulye tarifini okuyup aşağılara inerken bir de konserve sürprizii:))Süpersin süperr:))Ellerine , yüreğine sağlık canım..Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım,bilgileri aktarmak lazım,çok teşekkürler.

      Sil
  26. En sevdiğim yemek ve de senin fotodaki gibi en sevdiğim şekli böyle sulu olacak. Ekmekte fırından yeni çıkmış olacak daha ne ister insan? Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında bana birazıcık yasak fasulye ,ama bu tarifte mideyi dinledim,bir kerede bir şey olmaz .

      Sil
  27. Offffff,kokusu buralara kadar geldi,afiyetler olsun....
    Cocuklukta yedigimiz,ictigimiz hersey niye bu kadar tatli gelir ki insana;sonrasinda da o tadlari yakalamamiz mümkün olmaz.....
    Güzel bir haftaya baslamani diliyorum Sevgili Mazes....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok uzun yıllar sonra bak,ben buldum aradığım lezzeti ,ama dediğin gibi çocukken başkaydı.....

      Sil
  28. Çok severim nefis olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  29. Şeker fasülyesinden vazgeçmiyorum ben Mazesim. Kötü olma ihtimalide düşük oluyor.
    Ellerine sağlık uzun zamandır yapmamıştım. Çok sıcaklar bastırmadan bir 'elveda' yapmak lazım:)))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 ay sonra belki havalar ısınacak ,yapmak lazım canım.

      Sil
  30. ben yaz kış severim kuru fasulyeyi eline sağlık

    YanıtlaSil
  31. Fasul deyip gecmeyeceksin, her yemegin bir püf noktasi var..bu arada cok severim yaninda pilav ile:)).ellerinize sağlik

    YanıtlaSil