4 Temmuz 2011 Pazartesi

ÇILBIR



MALZEMELER:
-kişi başına 2 yumurta
-yoğurt
-sarımsak
-sıvı yağı
-kırmızı toz biber
-tuz

HAZIRLANIŞI:  1 litre su, 1 tatlı kaş.tuz, 5 çorba kaş. sirke ,kaynatılır,yumurtaları her birini ayrı kaselere kırılır, bir kepçe kaynar suya daldırılır ,içine kırılmış yumurta yavaş dökülür ,sarısı patlamasın,sonra kepçedeki yumurta yavaş suya aktarılır ,biz katı yumurta seviyoruz ,daha rahadan isterseniz bir kaşık ile yumurtayı kaldırıp sudan istenilen katılığı parmak ile hafifçe bastırarak tespit edebilirsiniz , yumurtayı çıkarın ,souk suya alın , diyer yumurtayı suya alın .Ezilmiş sarımsak tuz ve yourdu karıştırın ,servis tabağı ,ortasına sudan süzülmüş yumurtaları alın,kızgın yağıda 1 dak.kırmızı biberi yakın ve yumurtalarının üstüne gezdirin .

         not:   yumurtaları  kaynar tencereye yorursam dibine yapışıyoru,once kepçeye koyursam hem yumurta dağılmıyor ,hem yapışmıyor.

 ,


на български
 

çълбър

продукти:
-за 1 порция 2 яйца
-чесън
-кисело мляко
-олио
-червен пипер
-сол

приготвяне: в един литър вода се слага една кафена лъцичка сол ,5 супени лъц.оцет и се оставя да заври ,яйцата ги чупя всяко в различни купи,по практично е , във врящата вода слаган един çерпак и в него пускам яйцето и после от çерпака в тенжерата,ние ги обичаме твърди яйца,но с една лъжица може да вземето яйцето и с леко притискане с пръст може да определите колко е твърдо,после изваждате с речетъчна лъжица и слагате във студена вода ,после следващото яйце, млекото разбъркайте със сол и счукан чесън,сложете малко от сместа ,по средата сложете изцедените яйца ,полейте със врящото олио в което ще сложили червения пипер , за летните горещи дни много вкусно ястийе .

нот: слагам яйцата първо в чарпака ,иначе яйцата залепват на дъното на тенжерката .






.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder