20 Aralık 2011 Salı

banyolu ekmek - къпана пита



Bugün eski defterleden gidiyorum 

malzemeler .
-500gram un ( 4 su bardağı kadar)
-10 gr.kuru maya ( 1/2 çorba kaşığı)
-200ml. süt (1 su bardağı)
-2 yumurta  ( 1 sarısı üstüne ayırılır yağılamak için )
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-1 çorba kaşığı sıvı yağı
-1,5 tatlı kaşığı tuz

hazırlanışı : maya,şeker,1 çorba kaşığı un,2 çorba kaşığı ılık su ile karıştırılır 20-30 dak. mayalanır.Hamur yoğurulur kulak memesi kıvamında ,mayalanır,yoğurulur,top şekli verilir,ılık su ile dolu derin kabın içine alınır ,mayalandıktan sonra hamur yüzeye çıkar ,yağılı tepsiye alınır ,2-3 sm. kadar düzleştirilir ,çatal ile delinir her tarafı,yumurta sarısı sürülür,15-20 dak.180' fırında kızarana kadar pişirilir,su sepilir,havlu ile sarılır(ben kağıt havlu örttüm ) yumuşaması için ve sıcak çorba ile afiyetle yenir.


на български


днес съм със старите тетрадки


продукти:

-500гр. брашно (около 4 чаени чаши)
-10 гр. суха мая ( 1/2 супена лъжица)
-200мл.прясно млеко ( 1 чена чаша )
-2 яйца ( един жълтък се отделя за намазване на питата )
-1 чена лıжичка захар
-1 супена лъжичка олио
-1,5 чена лıжичка сол

начин на приготвяне : маята със захарта ,1 супена лъжица брашно и 2 супени лъжици топла вода се разбърква и се оставя да втаса около 15-30 мин.Меси се меко тесто ,оставя се да ферментира ,премесва се ,оформя се на топка и се поставя в дълбог сıд пълен с топла вода .Когаро втаса тестото се надига на повърхността ,слага се в намазана тавичка ,разстила се на 2-3 см.,надупчва се с вилица ,намазва се с жълтъка,след 15-20 мин. се пече на 180' до зачервяване ,поръсва се с вода,покрива се с кърпа за да омекне и топличка се яде със топла чорбица .




2 yorum:

  1. Много интересно му звучи това с къпането :) Не съм пробвала, но ще опитам! Весели празници!

    YanıtlaSil
  2. Габи,мила ,тази рецепта е от 1982 год.по едно време тази къпана пита беше много модна а и на вкус е хубава .

    YanıtlaSil