28 Kasım 2012 Çarşamba

26 Kasım 2012 Pazartesi

masal ,ama gerçek

Bir varmış,bir yokmuş,şimdi yaşlı bir nine olan bir kız varmış.Büyük dedeleri bile bu ülkede doğmuşlar.Hiç anlayamıyormuş küçük kız niye bu ülkede bulgarlar ve türkler varmış.Okula gitmeye  başlayınca niye 1-2 türk var ,diğerleri neden bulgar ,onlar niye bulgar değil ,türk demek nedir?Neden öğretmenler onu tersliyorlar,hele tarih öğretmenleri neden hep bu osmanlıyı derse sık sık konu alıyorlardı,neden osmanlı zulümden bahsediyorlar ve bu derslerden sonra sınıf arkadaşları ondan uzak duruyorlar,onunla neden arkadaş olmuyorlardı?Gittikleri tarih gezilerde neden senin dedelerin bizim dedelerimizi öldürdüler ,ağlatıyorlardı  kızçağızı ,öğretmenler de niye onu savunmuyorlardı ,niye gözyaşlarını silmek için mendil vermiyorlardı?Bir bardak su için savaşmak zorundaydı bulgar çoçuklar ile .Herkes ile beraber beden dersinden kaçtığı için neden müdür sadece onu cezalandırmak istiyordu,neden pis fes ,gösteririm sana arkasından bağrıyordu .Neden ismini değiştirdiler ,aynı insan değilmiydi ,bulgar,türk farkı neydi,bulgarlar niye türk dedikleri insanları sevmiyorlardı ?Türk,türkiyede yaşar ,türkiyeye taşındı .Yıllar yılları kovaladı ,okudu,okudu,okudukça anlamaya başladı neden bulgar türkü sevmiyor.Belgesellere baktıkça şaşıra kalmaya başladı ve düşündü,düşündü : benim evime biri gelse ,bahçeme kendi taşını dikse ,benim ev halkıma zulüm etse bir de bunun üstüne dünyaya hava atsa BEN ne yapardım ?İlk önce o taşları yıkardım ki,bir daha asla kendi beğenilmişliğini kimseye haykırmasın ,sonra elimdeki zincirlerle kendilerini zincirlerdim .Sonra nine bir söz hatırladı:Tarihini bilmeyen milletin geleceği olmaz ...hala düşünüyor ,hangi geçmiş ?Geçmişte atalarının işgalleri ,ve hala bu geçmiş ile hava atanların...büyük dedelerimiz buradaydı,bu kadar kesti,biçti,bunu inşa etti geçmişi hatırlayarak mı gelecek kurulur?Nine hala düşünüyor ,düşünüyor .........

23 Kasım 2012 Cuma

24.10.BÜTÜN ÖĞRETMENLERE ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLARIM

Özellikle sınırlarımızda öğretmenlik yapan öğretmenlere bu kalbi hediye etmek isterdim.



Bu çiçekler de sizin için.

29 (422x600, 869Kb)




ABLAM SENİ BEKLİYORUM


ÖZLEDİM ,GÖZÜM YOLLARDA KALDI,ÖĞRETMENLER GÜNÜN KUTLU OLSUN CANIM 

22 Kasım 2012 Perşembe

MAYALI,YEŞİL SOĞANLI,PEYNİRLİ MİNİ BEZDİRME


MALZEMELER:
-600 gr un
-400 gr su
-2 çorba kaşığı ayçiçek yağı
-1 çorba kaşığı sirke
-2 tatlı kaşığı tuz
-1 çay kaşığı kuru maya


iç malzeme:
-küçük doğaranmış yeşil soğan sapları-ufalanmış peynir(çökelek,lor peyniri)

HAZIRLANIŞI:
Ekmek yapma makinesinde 10 dk yoğurulur. Elde de yapabilirsiniz. Hamuru yumurta büyüklükte parçaya bölünür. Yağlanmış tezgahta merdane yardımı ile  inceltin,ayçiçek yağı sürülür.  Parmak uçları ile çeke çeke uzatılır ,ince bir şekilde açılır,yeşil soğan ve peynir sepilir, rulo yapılır . Rulo kendi etrafında dolanır.  Merdane ile 1 cm kalınlığında açılır.  teflon tavada ayçiçek yağı ile,kısık hateşte ,kapak altında , arkalı önlü kızarana kadar pişirilir, hafif ateşte. Pişen bezdirmelerin aralarına kağıt havlu konulur ki yağını çeksin.


BİR TARAFTAN PİŞİRİN,BİR TARAFTAN AÇMAYA DEVAM EDİN .

20 Kasım 2012 Salı

SU BÖREĞİ-KIYMALI



MALZEMELER:
-su böreği yufkası
-bol soğanla kavrulmuş kıyma
-kavrulmuş tereyağı

YAPILIŞI:
-yufkaları dörde keserim,bol tuzlu suya 3-4 tane atarım,üstüne çıktıktan sonra delikli kaşık ile soğuk suya alırım ,çok ell ile hafif sıkarak çıkartıp sudan tavaya döşerim,ilk yaptığımda(çooook uzun zaman geçti) bu böreği çok kaynaması lazım diye düşündüm,zor topladım parçaları sudan .....
-altta ve üstte kuru yufka döşerim
-tavayı 2 çorba kaş. sıvı yağı ileyağılarım ,1 tane bütün kuru yufka üstüne döşe,1 sıra haşladığım yufka,üstüne 1 çorba kaş.tereyağı,ve kıymalı (peynirli)harç
-yufkalar bitene kadar öyle devam edilir ,en üstteki yufkaya sadece tereyağı dökülür
-ben büyük tepsi çeviremiyorum,en pratik büyük el tava
-kısık hateşte altı kızarana kadar pişir,üstüne kuru yufkayı ser ,tepsiden daha büyük,kuru bir yayvan (servis)tepsiye ters çevir,yağla ve silkeleyerek böreği tavaya kaydır .
-altını kızart ....ve afiyet olsun.

Aramızda kalsın,bu günlerde yemek yapamıyorum ,iyi ki taslaklarda bir şeyler bulunuyor .

17 Kasım 2012 Cumartesi

kuru fasulye



Her zaman bir ölçü kapta ,1,5 l.su alan kap ,yarıya kadar ( resimdeki barbuniya ve nohut karışımı)kuru baklagiller doldururum ,akşamdan yıkayıp fasuliyeleri ,kabın üstüne kadar su doldururum ,ertesi gün öyleden sonra suyu atıyorum,yıkıyorum fasuliyeleri,tencerenin altına 1 soğan doğrarım ,1 domates gelişi güzel keserim,1 tane biber,üstüne fasuliyeleri,ıslattım kabı tamamen su doldurup tencereye atarım ,kapağı kapatıp pişiririm,aklıma gelmedi kestireyim kaç dak.pişer,kokusunu takip ederim .El tavada biraz sıvı yağı ile (tereğayı)toz kırmızı biber,1 tatlı kaş.biber salçası ile kavururum ,çorbadan 2-3 kaşık suyundan inceltip salçalı karışımı çorbaya atarım ,tuzlayıp 2-3 dak.beraber kaynatırım ,1 fiske kuru nane,çorba hazır .
-salça fazla ekşi yapıyor çorbalarımı ,azıcık kullanırım,genelde biber salçası kullanırım
-fasul,nohut,yeşil mercimek,aşurelik buğday karışımı da güzel oluyor,tuzladıktan sonra birazıcık difrizden spanak da koyarım çorbaya .
-bu ölçüde su ile çorba  çok sulu olmuyor.
-soğan ve domates sevmeyen çorbasında bütün koyabilir ,sonra çıkarır ve atar,veya çatal ile ezer ve çorbaya ekler.
-kış için difrizde doğranmış yeşil biber bulunur
-bu sene acı biber kurutuyorum,önceden kurtlanırdı,çaresini internette buldum,biberlere çentik attım,tuzlu suda 1 saat beklettim,suyu süzüldükten sonra ipe dizdim,cam kavanoza doldurdum,inşallah kurtlanmazlar .
-aslında içine kaynarken 1 tavuk budu olsa daha da lezzetli oluyor .

14 Kasım 2012 Çarşamba

YARDIM ETTİM,BORÇLU ÇIKTIM

 Bu yakışıklıyı geçen hafta boynundaki bir poşetten kurtardım ,bu sabah işe geldiğimde beni bekliyordu ,sevdim,sevdim....bıkmadan kendini sevdirdi,haftanın bütün yorgunluğum uçtu,gitti.Yıllar önce bunun gibi bir yakışıklı encektörle besledim,benim MAYKİm oldu,evden dışarıya çıkmaya alıştı,orman yakın,bana güvercin getirdi,çemkirgeler yakalayıp getirirdi bana,en sevdiği haşlanmış yumurta,o kadar uzun zaman geçti,sanki asır gibi ve hala yumurta haşladığımda kırırken MAYKİ hemen kapıya gelir diye bekliyorum,araba ezmiş,bana sadece haberini verdiler ,Şimdi evde MEG var,bir yıl başı MAYKİmin ruhuna seslendim ,bana 4 ay sonra MEGişimi gönderdi ,herhalde hala bu yaşıma rağmen mucizelere inandığım için .....




teşekkür için mi geldin yakışıklı?

iş yerinden ,iç açıcı manzara ,burada bu yakışıklıya yardım ettim.


Bu ise hanım,her akşam iş yerini kapatırken fırsat peşinde,bazen sabahları koltuğumu ısıtırken buluyorum,çok terbiyeli.



Bu hafta yemek yapmadım denecek kadar az,çalışkanım ya,fotograf makinemi getirdim,eski yaptığım yemekleri yayınlıyorum,bu tatlılar şanslı,ünlü oldular.







13 Kasım 2012 Salı

çok kakaolu ,kaynar su ile yapılan, süper lezzetli kek


İş,güç arasında bu keki yaptım,ilginç geldi malzemeler,kek pek sevmem ,koka kola ile yaptığım kekten sonra bu çok daha lezzetli geldi ,çok kısmetli kek çıktı,çok tadan oldu .

MALZEMELER: 250 ml.su bardağı için ,çıkan 12 tane mıfin kalıptan + 3 tane porselen kase çıktı

-4 tane yumurta
-1 su bardağı kaynayan su
-1 su bardağı sıvı yağı
-2 su bardağı elenmiş un
-2 paket( 50 gr.)kakao(orijinal reçetede 1 su bardağı kakao )
-1,5 paket kabartma tozu
-1 su bardağı toz şeker( orijinalde 1.5 su bardağı şeker vardı )

YAPILIŞI:
-fırını 180 'çalıştır
-un,şeker,kakao karıştırdım el çırpıcı ile
- sıvı yağı ilave edip,karıştırdım
-1 su bardağı kaynar suyu unlu karışıma döktüm ve çabucak çırptım
-4 tane yumurta başka kapta kırdım ve çırparak kakaolu karışıma azar,azar ilave ettim
-kabartma tozu en sonunda ilave ettim
-kalıpları yağladım,başka seferde kağıt kapsül koyarım altına
-karışımı kalıplara doldurdum ,1-2 sm.boşluk bıraktım ve pişirdim.
Süngerimsi  dokulu ,nemli bir kek  oldu.




12 Kasım 2012 Pazartesi

yeşil mercimek -çok renkli



Böyle çorba var mı bilmem,denedim ve çok sevdim,bol sebzeli ,çok besleyici .

MALZEMELER:
-1 su bardağı yeşil mercimek,1 saat suda beklemiş
-2 patates ,küp kesilmiş
-1 kırmızı kapiya biberi,ince şerit kesilmiş
-1 domates ,küp kesilmiş
-1 tane yeşil biber,ince şerit kesilmiş
-1 soğan ,ince kesilmiş
-2 diş sarımsak
-1 havuç,küp kesilmiş

Bütün sebzeler su ile haşlanmaya bırakılır,gerekirse sıcak su ilave edilir ,sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir .
-ıspanak el ile küçük parçalara kopartıp çorbaya ilave edilir,ıspanak aldıktan sonra ,suyunu süzdürüp buzdolabı poşetlere koyuyorum ve difrizde bulundururum ,donmuş ıspanakları elde ufalar gibi yaparım poşette olduğu gibi ,sanki ince kesilmiş maydanoz gibi oluyoru ve çocuklar anlamaz ıspanak olduğunu.
-çorba kaynarken bir yanadan 2-3 çorba kaşığı ile bir çorba kaşığı un kavururum ,kavurulmuş un mercimek çorbaya çok özel tat katıyor,1 çorba kaşığı toz kırmızı (pul biberi ) da ilave edip,kızarmış biber kokusu gelene kadar,2-3 kere karıştırıp çorbaya döküyorum ,tuz,maydanoz ....çorba hazır .

7 Kasım 2012 Çarşamba

biber dolması özel sosu ile


Dolmalar piştikten sonra dibindeki suyu alın,biraz un,yoğurt ile karıştırın ,hateşte çok koyu olmayacak bir kıvam alana kadar pişirin ,unu fazla kaçırırsanız biraz su ile açın,servis yaparken dolmanın altına azcık sostan koyun.

5 Kasım 2012 Pazartesi

http://lezzetyagmuru.blogspot.com/-HABERLER



18 EKIM 2012

BİZDEN SON HABERLER.TEŞEKKÜRLER VE MOLA ZAMANI...-bu günden sonra dün akşam telefonla görüştük en sonunda,merak edenlere Seval iyi sayılır,eşinin ameliyatı,bayramda toplanan aile ve üstüne bilgisayarı hastanelik olmuş ,herkese selamlarını gönderdi ,yakın zamanda yine gelecek.Çok geçmiş olsun Sevalcım.


21 (286x364, 254Kb)

4 Kasım 2012 Pazar

ÇÖREK,GULAÇ VEYA PİŞİ,KİM NASIL BİLİRSE,TADI SÜPER


Bunu herkes başka isimler ile biliyor  ,herkesin yapma şekli de başka ,iddiaya  girerim ki benimkileri çok hafif .
MALZEMELER:
-un-yaklaşık 600 gr
-su-400 ml
-1.5 tatlı kaş.toz maya
-tuz-2 tatlı kaş.
-toz şeker-1 çorba kaş.
-kabartma tozu-yarım paket

YAPILIŞI:
-bu ölçüler kabartma tozu için veriyorum
-yumuşak,ele yapışacak kadar hamur olacak
-hamur yoğrulduktan 10 dak. sonra ıslak el ile bir kere daha karıştırılır ve mayalanmaya bırakılır
-bol yağı kızdırın ,kabarmış hamuru sakın yoğurmayın ,ıslak el ile bir kenarından mandalina büyüklükte hamur koparın ,parmak uçları ile hamuru inceltin ve kızgın yayın içine atın,bir çatal ile hamurun bir köşesini tutturun ve  yağının içinde sağı sol yaparak üstüne kızgın yağı gelmesini ,kabuk tutmasını sağlayın
-altı kızardıktan sonra çevirin,pişerken ellerini ıslat,hamurdan bir parça kopart,bunu yaparken zaten pişi kızarmış oluyor,kağıt havlunun üstüne al
-ıslak el ile hamur açıldığı için fazla yağı çekmez
-sağı ,sol yaparak hamurun altı,üstü kabuk tutar ve fazla yağı çekmesini önler
-yine de fazla yenirse kilo yapar,her şeye rağmen yine de tatmaya değer
-bir kerecik kuru fasulye ile yerseniz hep öyle istersiniz .


2 Kasım 2012 Cuma

TULUMBA TATLISI-yine 'antika'bir reçeteden


Bu tulumba tatlısı bildiğiniz tatlı değil,sizinle tabakta kovalamaca oynamaz ,bir tane yetmez,sizi unutur,siz onun tadını bir daha asla unutamazsınız .

MALZEME:
-250 ml .su
-65 gr.margarin(tereyağı olsa daha güzel olur)
-1 tane limon tuzu
-125 gr un
-3 tane yumurta

ŞURUP:
-3 bardak su
-3 bardak toz şeker
-koyu şurup kaynatılır

YAPILIŞI:
-un ve yumurta hariç bütün malzemeleri kaynat
-tencereyi kenara çek ,unu ilave et ve tahta kaşıkla hamur toparlayıncaya kadar karıştır
-ara sıra karıştırarak soğumasını  bekle
-yumurtaları bir kaseye kır,direk hamurun üstüne kırırsan kabuk kaçma ihtimali var
-1 tane yumurta hamurun üzerine kır ve elle karıştırmaya başla,hamur toparlandıkça yumurta ilave etmeye devam et
-tabi bu sessizlik isteyenlere,mikser ile de çırpılır
-tenekeden yıldız uçlar var ,onları kullanırsanız sonuç mükemmel olur ,aklıma gelmedi çekmeye,başka sefere eklerim,hamuru sıkma torbaya koyun
-derin tencere kullanılır ,içindeki yağı 2-3 sm kadar olacak
-orta sıcaklıkta kızdırılmış yağın içine hamurdan 2-3 sm. kadar sıkın makas ile kesin
-bazı yağılar çok köpükleniyoru ,tencereden taşacak gibi olursa hemen kenara çekin 5-6 saniye kadar,sonra kızartmaya devam
-soğuduktan sonra ılık şurup ile ıslatın,ertesi gün daha da şuruplanmış oluyorlar.




1 Kasım 2012 Perşembe

ARAP KEKİ-ARABSKİ KEK



MALZEMELER:
-2 yumurta
-1.5 su bardağı toz şeker
-1.5 su bardağı un + 2 çorba kaşığı kakao-beraber karışmış
-1 su bardağı yoğurt
-1 tatlı kaşığı karbonat
-0.5 su bardağı sıvı yağı
-

ÜSTÜNE:
-3 çorba kaş su
-6 çorba kaş.toz şeker
-2 çorba kaş.kakao
-60 gr.tereyağı

YAPILIŞI:
-yumurta ve şeker çırpın puf krem olana kadar
-sıvı yağı ilave edin
-yoğurt ve karbonat beraber karıştırın ve yumurtalı karışıma ilave edin
-hepsini karıştırdıktan sonra unu azar azar ilave edin kaşık ile yavaş karıştırarak
-yağlanmış,unlanmış kalıba dökün,180'fırında pişirin.

ÜSTÜNE:
-malzemeleri kısık hateşte şeker eriyene kadar pişirin
-soğuk kekin üstüne sıcak dökün

Bu sıralarda hep'antika' ,çok eskilerde kalan yemekler,tatlılar aklıma geliyoru,hayır olursun.


Çayın yanında da harika gider Bu tarifi de yine Gelibolu17'nin ev sahibliği yaptığı 77. Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğine gönderiyorum.