18 Ocak 2012 Çarşamba

Mascarpone'li kek - cheese cake




taban için malzeme :
-1.5 paket burçak
-2 çorba kaşığı erimiş margarin

iç malzemeler :
-2 yumurta
-1.5 çorba kaşığı nişasta ( un)
-3/4 su bardağı toz şeker ( 200 gr.)
-3/4 paket krema ( 200 gr. paketlerden )

hazırlanışı : tabanın bisküvilerini rondoda kıyılır,erimiş margarin ile yoğurulur ,küçük kalıba el ile sıkıştırılır ,yaz aylarında difrizde sırasını bekler .Maskarpone ile şeker el çırpıcı ile çırpılır ,yumurta ilave edilir ,çırpılır ,krema ve vanilin ( ben esans kullandım,yarısını ) ,fazla karıştırmaya gerek yok kek gibi ,bisküvilerin üstüne dökülür ,160' önceden ısıtılmış fırında 45 dak. pişer .Mutfağınız souk ise dolaba koymaya gerek yok ,en az 7 saat ,ama ertesi gün daha'da güzel olur,servis yaparken vişne reçeli döktüm üstüne .




pirinçli,yeşil biberli tavuk -пиле с ориз и зелени чушки -rice, green peppery chicken


malzemeler :
-600 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk ( 2 avuç)
-300 gr . pirinç ( 1 avuç)
-3 tane yeşil biber ( iri doğranmış )
-2 tane soan ( iri doğranmış )
-2 diş sarımsak ( ince doğranmış )
-2 limonun suyu
-1 l . su
-1 çorba kaşığı toz kırmızı biber ( acı isteyenlere ) 
-2 çorba kaşığı sıvı yağı
-2 çorba kaşığı tereyağı ( isteye bağılı ,yerine sıvı yağı 4 kaşık olacak )
-tuz , kara biber

hazırlanışı : etler yağıda kızartılır ve tepsiye alınır ,soan,yeşil biber kavurulur ,tüm malzemeler etlerle beraber ilave edilir ,kısık hateşte 30 dak. pişirilir .


 (580x79, 6Kb)


ayva kompostosu -компот от дюли -quince compote


malzemeler:
-2 ayva(orta boy)
-500 ml. su
-4 çorba kaşığı toz şeker

hazırlanışı : düdüklü tencerede yaptım,1 saat kaynattım .

4080226_26a3d2d7f65a (435x30, 1Kb)

dondurma deyil,patates -не е сладолед,картофи е -Deyil ice cream, potato


malzemeler :
-haşlanmış,püre yapılmış patates
-konserve mısır
-salatalık turşusu
-yeşil soan
-maydanoz
-ketçap
- 1/ 1 yoğurt ve mayonez -içine
-sıvı yağı
-tuz


hazırlanışı : malzemeler karıştırılır ,kaselere doldurulur ,mayonez,ketçap ile süslenir .

kış salatası -зимна салата -winter salad



malzemeler :
-1 su bardağı közlenmiş patlacan ( difrizden )
-1 su bardağı domates suyu ( konserve )
-2 diş sarımsak
-2 çorba kaşığı sıvı yağı ( zeytin yağı )
-2 çorba kaşığı maydanoz

hazırlanışı : patlacan ,sarımsak doğranır ,domates suyu ,maydanoz ,yağı ilave edilir 3-4 saat önce hazırlanır .

15 Ocak 2012 Pazar

dolgulu ekmek

 http://gulaycehobilerim.blogspot.com/  etkitniğine gönderiyorum .




malzemeler:
-ekmek hamuru
-soan,salça kavurması

hazırlanışı : ekmek makinesinde yaptım ,kek kalıbında'da olur sanırım .Hamuru 4 parçaya ayırdım ,elde incelttim ,aralarına soan salça kavurması doldurdum ( harç önemli deyil sanırım ,ortaya çıkan ürün süper ) ,mayalanmasını bekledim ,180' her zaman pişirdiğimiz gibi fırın sıcaklıkta pişirilir

bardak ölçüsü



bardak ölçüleri 

1 bardak su , süt ,sıvı yağı : 190 ml.
un :110 gr ( unu kaşıkla karıştırdım ,elemedim baştan,sonra elenir )
toz şeker : 180 gr.


13 Ocak 2012 Cuma

geçmiş olsun

Tombul tariflerine geçmiş olsun .

prasa ,spanak köftesi


 tarifi porselen demlik çay saati 71 hafta etkinliği için Özleme http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/ gönderiyorum 



malzemeler:
-spanak -250 gr
-prasa   -250 gr
-1 çorba kaşığı mayonez
-1 küçük yumurta
-tuz
-kara biber
-1 tutam kimiyon
-1 çay kaşığı toz kırmızı biber
-3 çorba kaşığı un

hazırlanışı : hepsini dorayıcıda hem kıydım,hem karıştırdım un eklemeden ,unu tam ne kadar koydum bakmadım,koyu olmayacak ,kaşık ile yağılı tavaya dökülecek ama dağılmayacak ,pişerken ağızınız sulanacak 
Prasanın kokusu o kadar güzel geliyoru pişerken anlatamam,soğuk bile güzel .

donat ( donasi )


 tarifi porselen demlik çay saati 71 hafta etkinliği için Özleme http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/ gönderiyorum 







malzemeler :
-3 yumurta
-1 su bardağı toz şeker
-3-4 çorba kaşığı sıvı yağı
-2 paket kabartma tozu
-1 paket vanilin
-1 su bardağı yoğurt
-un -yumuşak hamur olacak

hazırlanışı : yumurta ,sıvı yağı,şeker,vanilin karıştırılır,yoğutr bir kösesine dökülür ,üstüne kabartma tozu boşaltılırıl ,bir çatal ile ikisi beraber karıştırılır ,kabaracak,sonra bütün malzemeleri beraber karıştırın ,unu azar,azar ilave edin,kulak memesi kadar yumuşak,nerdeyse yapışkan hamur olmalı .Ben 5-6 saat sonra yaptım,bir gece bile bekleyebilir ,en az 2 saat beklerse çok daha güzel olurlar .1 sm.kadar beze açın,çay bardağı ile ( her defasında bardağı una battırın'ki düzgün şekiller çıksın ,ortasını ,simit şekli vermek için bir kola kapağı ile kesin ( una battırın kapağı ) .Geniş ve derin bir bir tencereye 3 sm. kadar sıvı yağı doldurun ,ne az ,ne fazla ( fazla olursa yağı dışarı çıkar pişerken ) .Ocağın en büyük olanı yarıyarıya açık olacak,kızgın yağıya 4-5 tane donat atın,hemen tencereyi iki elle tutun ve yavaşça sallayın içindeki donatları,,5-6 kere salladıktan sonra göreceksiniz hamurun kesik tarafları yuvarlanmış ,sonra hemen çevirin ,4-5 kez alt üst yaparsanız donatlar hem içini daha iyi alır,hem kadife gibi olurlar .Adım adım yazdım'ki en iyi sonuç alabilirsiniz ,aslında hiç zor deyil ,yağıdan çıkardıktan sonra pudra şeker sepeleyin,Homar ( Simsanlardan) üzülmesin'diye yarısının üstüne çikolata eritip döktüm .
    Orijinalinde amonyak soda kullanılır ( hem daha güzel kabarır ,hem kolay bayatlamaz ),soğuduktan sonra hiç kokusu kalmıyoru ,ve ertesi güne kadar kalarlarsa daha da lezetli olurlar .

tatlı kabak böreği






malzemeler :
-rendelenmiş tatlı kabak
-toz şeker
-tarçın
-hazır baklavalık yufka
-sıvı yağı

hazırlanışı : göz kararı yapıyorum,1 su bardağı rendelenmiş kabağa 1 tepeleme çorba kaşığı toz şeker ,1 tutam tarçın ( daha fazla veya hiç koymadan olur ),karıştırın. Yağılı tepsiye 1-2 kat yufka ( aralarına hep sıvı yağı serpiştiriyorum )serin,kabak karışımı döküyorum ,(daha fazla kat döşeyebilirdim ,ben 4 kat yaptım )180'fırında üstü kızarana kadar pişiriyorum ( baklavadan daha çok seviyorum ) .

12 Ocak 2012 Perşembe

bezeliyeli tavuk


malzemeler :
-1 tavuk göüsü ( her hangi yerinden )-kuşbaşı doranmış
-1 soan - yemeklik doranmış
-1/2 kutu konserve bezeliye 
-1 çorba kaşığı un
-1 tatlı kaşığı biber salçası
-1-2 domates -küp kesilmiş
-2 çorba kaşığı tereyağı ( sıvı yağı )
-1 çorba kaşığı toz kırmızı biber 
-500-750ml.su ( et suyu)

hazırlanışı : etleri yağıda kavurun ,kenara alın,soanı pembeleşene kadar kavurun,un ilave edin ,sırası ile toz biber,salça, biraz karıştırın,souk su ilave edin karıştırarak,topaklanmasın,kaynamaya başlayınca etleri,20 dak.kısık hateşte kaydadıktan sonra domatesleri ,.bezeliyeleri ,15 dak.daha kısık hateşte kaynatın,tuzlayın,ocağı kapatın .

prasa,spanak böreği



malzemeler:
-spanak -250 gr
-prasa   -250 gr
-1 çorba kaşığı mayonez
-1 küçük yumurta
-tuz
-kara biber
-1 tutam kimiyon
-1 çay kaşığı toz kırmızı biber
-3-4 çorba kaşığı lor peyniri (benim o kadar var'dı )
-hazır yufka -kenarda bekler,dorayıcıya koymayın
-2 çorba kaşığı sıvı yağı 

hazırlanışı : malzemeleri dorayıcıda karıştırdım,kıydım .1 yufkayı 8'e kestim,malzemeden azacık sepeledim,az gibi göründüğüne bakmayın ,kızardıktan sonra sanki malzeme ikiye katlanıyoru .Kızgın yağıda iki tarafını kızarttım .2-3 gün buzdolapta bekleyebilir .
  Buna benzer patates börek : haşlanmış ,ezilmiş patates tuz,kara biber sepilir,yufkanın geniş tarafına yağıyarak  patatesi koydum,bir parça kaşar peyniri,doladım,kızgın yağıda kızartılır,2-3 gün buzdolapta bekleyebilir.

yalancı işkembe çorbası-tavuklu


malzemeler :
-1/2 tavuk göğüsü ( 1 but )haşlanmış-parçalanmış
-1 litre tavuk suyu
-2 çorba kaşığı tereyağı
-1 tepeleme çorba kaşığı un
-1 tatlı kaşığı toz kırmızı (acı pul) biber
-2-3 diş sarımsak
-1/2 su bardağı süt
-kara biber
-1 -2 çorba kaşığı sirke 
-tuz

hazırlanışı : tereyağı erir erimez unu ilave edin ,biraz kavurun ,toz kırmızı biberi ekleyin ,birkaç kere karıştırın ,et suyu ilave edin karıştırarak ( ben souk ilave ettim).Sarımsakları ezin,sirkede bekletin.Et suyu kaynamaya başlayınca tavuk parçaları,kaynayan sütü ilave edin ,5-6 kere kaırştırın ,ocağı kapatın,tuz ve kara biber,sirke ve sarımsağı ekleyin ,5 dakika kapak altında beklesin servis öncesi .

sıcak su ile kek

 tarifi porselen demlik çay saati 71 hafta etkinliği için Özleme http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/ gönderiyorum 


76355036_8227 (300x49, 28Kb)





Satın aldığınız gibi tadı ve kokusu .

malzemeler :
-4 yumurta
-225 gr .toz şeker
-100 ml sıvı yağı
-100ml kaynar su
-300 gr. elenmiş un ve 1 paket kabartma tozu ile karışık
-vanilin esansı ( bunlar yeni sayılır ,çok güzel aromalı ,tavsiye ederim -yarım kullandım )
-isteyene limon kabuğu rendesi ilave edebilir

Hazırlanışı : yumurtaları şeker ile el çırpıcısı ile çıptım,yağı ilave etim,çıptım,kaynayan suyu ip gibi akıttım sürekli karışımı çırparak ,esansı ilave ettim ve unu azar azar karıştırdım ,hamurun yarısını margarinle yağılanmış,unlanmış kalıba döktüm ,kalanı biraz kakao ile karıştırdım ( isteye bağılı ) ve sarı karışıma aktardım ,ısıtılmış 150 ' fırına verdim  : üstünü aluminiyum foliyo ile kapattım , biraz katılaştıktan sonra çektim ( hamur benim kalıba göre fazla biraz ) ,kürdanla baktım -kuru çıkarsa kek hazırdır ( ben kime anlatıyorum'ki,siz zaten biliyorsunuz bunları ).
   Çocuklar küçükken kuru pasta,kek her vakit vardı evde ,keşke o zamanlarda internet olsaydı .










MARMELATLI KİFLA





Buna marmelatlı ay çöreği denebilir herhalde ?BG -de kahvaltı olarak satılırdı .Birkaç sene önceye kadar ben'de yapıp bakkalımda satardım.

malzemeler 16 tane için :
-500 gr. un
-300 ml. su
-90 ml.sıvı yağı ( 4,5 çorba kaşığı )
-90 gr.toz şeker ( 4,5 tepeleme çorba kaşığı )
-2 tatlı kaşığı kuru maya
-1 çay kaşığı tuz

hazırlanışı : toz maya ,1 çorba kaş. un, 1tatlı kaş.toz şeker ,3 çorba kaşığı ılık su ile karıştırıp üstü kapalı bir kapta 10-15 dakika maya çözülür . Ilık suda toz şekeri karıştırarak erimesini sağılarız,sıvı yağı ilave ediyoruz ,karıştırdıktan sonra maya karışımı karıştırıyoruz ,un ile hamur yoğuruyoruz. Bazı reçetelerde .....kadar yoğurursanız iyi olur diyorlar'ya -ben buna pek inanmıyorum - yıllar önce sağı elim avuç içinde kırılmıştı,sol elim ezik ,fazla ağır şeye gelemiyorum o sebepten dolayı ( ve ekmeğimi hep kendim yaparım ) hamur yoğururken zorluk çekmem lazım ,ama işin kolayı var : hamuru toparlayacak kadar karıştırın ,yani un ıslansın,birazıcık toparlansın yeter ,sıcak bir yrde bekletin,10-15 dakika sonra yine ( ellerinizi su ile ıslatın ) biraz yoğurun ( yoğurur gibi yapın ) ,bu sefer rahat bırakın kabarsın , 2 katı olacak .
2-3 çorba kaşığı tezgaha un sepeleyin ,hamuru biraz yoğurun ,tezgahta un kalmıyoru ,bu sefer tezgahı sıvı yağı ile yağılayın hamuru 16 parçaya bölün,yuvarlayın ,yağılı bir köşeye dizin,avuç içine yağı alın her hamurun üstünü yağılayın,5-10 dakika dinlensin . Yine yağılı tezgahta resimdeki gibi hamuru açın ,üst köşeye marmelat koyun ve hafif yanına çekerek rulo yapın ( hamuru sararken yanımıza çekmemiz marmelat pişerken akmaması için ,bir çeşit sıkıştırıyoruz ).
Marmelatı göçmenler satıyoru pazarda ,her zaman bulduğum için gerek duymadım başka yerde aramak ,resimde ,poşette görülüyoru- katı gibi duruyoru ama aslında yumuşak.
Unun markasına göre biraz hamur yumuşak olursa biraz un ilave edin,marmelatsız'da olur ,olsa tabi'ki super olur.
Tepsiye aralıklar ile diziyoruz ,üstüne yumurta beyazı sürüyoruz ( kabuk tutmasın ) .Kış aylarında fırını ısıtıyorum ,kapattıktan sonra tepsiyi fırında kabarmasını sağılıyorum .İki katı kabaracaklar ,yumurta sarısı ile biraz süt ile inceltikten sonra kiflaların üstünü yağılayın,200' fırında kızarttın ,pişerken çok güzel kokuyoru,12 dakika sürüyoru pişmesi .

9 Ocak 2012 Pazartesi

KREMALI MANTAR PATATES PÜRESİ İLE


patates püresi için malzemeler :
-6 tane orta boy haşlanmış patates
-3 çorba kaşığı tereyağı
-tuz ve kara biber ve isterseniz biraz yeşil soan
 hazırlanışı : sıcak patatesler soyulduktan sonra ezilir ,tuz,kara biber,tereyağı ile karıştırılır .

kremalı mantar için malzemeler:
-500 gr. mantar temizlenmiş
-100 ml. krema
-1 su bardağı ile içinde 1 çorba kaşığı sirke
-1 tane yeşil biber ( yoksa problem deyil okadar )
-1 çorba kaşığı tereyağı
-1 çorba kaşığı sıvı yağı
-maydanoz
-tuz,kara biber

hazırlanışı : iri doranmış mantar, erimiş ( kavurulmamış) tereyağı ve sıvı yağı ile kavurulur güzel kokana kadar ,incecik doranmış biber ve sirkeli su katılır 5-6 dakika kısık hateşte pişer ,krema ilave edilir ,tuz,kara biber ,maydanoz sepilir sısac sıcak patates püre ile servis edilir .

fırında kaşarlı patates



malzemeler :
-haşlanmış patates
-tuz ve kara biber
-sıvı yağı
-rendelenmiş kaşar

hazırlanışı : patatesler sıcak'iken bir bardak ile kabukları ile beraber 1-2 sm. kadar ezilir ,bunu yağılı tepsiye aldıktan sonra yapın , üst kabuğu alın ,üstüne tuz,kara biber ve kaşar rendesi sepelenir 200'fırında kaşarlar kızarana kadar pişer .

super bir tavuk



aslında ağır bir tuhla ile bastırılmış görmüştüm bu tavuğu,ben ağırlık olarak büğük tencere içinde başka tencere 1kg. pataes ile dolu bastırdım .

malzemeler :
-4 tavuk budu veya 1 küçük piliç
-2 çorba kaşığı tereyağı
-2 çorba kaşığı sıvı yağı
-tuz ve kara biber

hazırlanışı : etler tuz ve biber ile 2-3 saat marine edilir ,sıvı yağı ve tereyağı eridikten sonra etler tavaya önce deri tarafı gelecek şekilde konur ,üstüne ağırlık ile bastırılır ve tamamen kızartılır,sonra diğer tarafı kızarttırılır
ve fırın tepsiye alınır, 200' fırında 10-15 dakika içini çekmek için pişirilir
  Çok lezzetli oluyoru ne var'ki ocakta pişerken çok yağı sıçrar ,bakalım bir daha pişirdiğimde bunun nasıl çözümü bulurum . Yanında fırında patates ile servis edilir .

milföy böreği




malzemeler :
-milfoy hamuru
-peynir
-yoğurt

hazırlanışı : bizim milfoyler çok pratik,kesilmiş kareler,buzluktan çıkardıktan sonra bekletin tezgahın üstünde normal yufka kadar yumuşak olacak ,(1 çorba kaşığı peynire 1tatlı kaşığı yoğurt ekleyin,karıştırın ) peynir karışımdan ortasına koyun ,parmağınızı suya daldırın ve tam kenara gelmeyecek şekilde hamurun kenarlarını ıslatın'ki hamur açılmasın pişerken ( tam kenarını ıslatırsanız hamur kabarmaz ),200' ısıtılmış fırında kabaracak ve kızaracak ,sıcak servis edilirse daha'da süper olur .

kış tarhanası


bu yaz tarhana yapamadım,hazır aldık - beyenmedim ,doal ,katkısız yazıyordu ama içinde ne var'ise bulaşık suyu gibi kokuyordu,ben'de eski zamanlarda nenelerimizin yaptığı gibi sade bir tarhana yaptım,hem o kadar doğal'ki bebeklere bile yedirilir.

ekşi maya yapılışı : su ve un 2 çorba  kaşığı ile karıştırılabilinir kadar koyu bir hamur yapılır ,ertesi gün 1 çorba kaşığı un ve su yine koyu ,kaşık ile karıştırılacak kıvamda ,3 gün aynı işlem ve kışın bu karışım sıcak odada olursa olur veya beklemek istemiyorsanız 1 tatlı kaşığı kuru maya ,1 çorba kaşığı un ve su ile koyu bir hamur yapın ,tabi'ki kaşık ile karıştırılacak kadar koyu olsun .

tarhana için malzeme :
-1 kg.ekşi yoğurt( satın ise biraz su ile inceltin )
-ekşi maya
-un

hazırlanışı : bir kaseye mesela 2 bardak un koyun üstüne yarım bardak sıvı ilave edin ,iki avuç arasına karışımı alın ve ovun ,yoğurmayın ( bazı şeyler aslında görüntülü anlatmak daha iyi ,ama o seviyeye daha gelemedim ben ),ekmek kırıntıları nasıl olur kuru gibi -öyle bir şey olacak - ne koyu ,ne kuru ,büğük kapaklı kaba doldurun ,azar azar un ve sıvı alın ve ovun ,sıcak bir yerde ( naylon poşete geçirebilirseniz kışın kabı daha rahat , taşarsa ortalığı batırmaz ) ,her gün sabah ,akşam hamuru yoğurun ,baştan kuru gibi ,mayalandıkça yumuşuyoru ve ekmek hamuru gibi olur ,7-10 gün hamur kabarır ,kabarmaya bıraktığı gün tarhana hazırdır,büyük köfte yapar gibi hamurdan parçalar koparttın ,her tarafını tuz ile dolu kasede gezdirin ,kağıt havlu serilmiş kaplara doldurun ,üstüne kağıt havlu be buzdolabı poşeti ile kapatın,2 sene buzdolapta taze kalır,hamurdan kalırsa yaza kısmetse ekşi maya yapmam ,tabi'ki sebze de koyarım .
-

hazır yufka'dan etli,soanlı,makarnalı börek


malzemeler :
-haslanmış makarna
-soanla kavurulmuş kuşbaşı tavuk eti
-hazır yufka

hazırlanışı : el tavayı bol yağı ile yağılayın,yufkayı büzdürerek ve dışarı sarkaçak şekilde el tavaya yerleştirin ,süzülmüş makarnayı döşeyin üstüne yufkayı kapatacak kadar ,kavurulmuş soan ve eti sepeleyin üstüne ( ben bol soanlı yaptım,tabi'ki ette var) ,sarkan yufkayı makarnaların üstünü kapatın,kısık hateşte altını kızarttın,sonra büyük tepsiye koyarak ters çevirin ve kızarttın .El tavada daha pratik ,fırında o kadar lezzetli olmuyoru .
-
Aynısını sadece bol soan ve kıyma kavurup yapabilirsiniz.

pembe beze



malzemeler:
-3 yumurta beyazı
-9 çorba kaşığı toz şeker
-1çay kaşığı krem tartar
-sivri bıçak ucğu ile gda boyası

hazırlanışı : beyazlar beyazlayıncaya kadar mikser ile çırpılır ,toz şeker azar azar ilave edilir ,yumurta beyazlar katılaştıktan sonra krem tartar, boya  ile biraz daha çırpılır ,şekillenir,fırına verilir ,90' ve fırının kapağı yarı yarı kadar açık olacak ,2 saate kadar pişer veya daha doğurusu kurur ,bu fırın kapağı biraz dikkat istiyoru,benimkisi bir arada kapanmış ve üstleri biraz kızardı .