29 Nisan 2013 Pazartesi

GÜNLÜK SÜT VE KEFİR


Günlük süt ve kefir mi?Yok ,şişeyi gördükten sonra aklıma geldi, sadece kefiri göstermek istemiştim .Her çıkan yeni şeyi gözüme çarparsa alıp deniyorum,bu günlük denen ŞEYİ yani sütü de denedim ,ay ne güzel,tıpkı sütçünün sütü gibi dedim,tadını çok beğendim ,fiyatını beğenmedim ,2 katı daha pahalı sütçünün*kinden .Denemek de para ile ,iş,güç arasında 1/2 su bardağı kadar 3 hafta buzdolapta bekledi ,yazık dedim ,günlük süt ,katkısız ,sağılıklı ,nefis........yazık bozuldu derken bir de baktım o katkısız süt hiç de bozulmamış,esansı tam ilk günkü gibi ,taze,nefis ......vay be ,şimdiki inekler,daha doğrusu bu *günlük *sütü üretenlerin inekleri ne becerikli,katkısız,mis kokulu,günlük olamasına rağmen 3 hafta hiç bozulmamış....KEŞKE SÜTÇÜDEN ALDIM GÜNLÜK SÜTLER 3 HAFTA TAP TAZE KALSAYDI ,ONUN İNEKLERİ ESKİ MODADA KALMIŞLAR,KENDİLERİNİ GELİŞTİRMEYE HİÇ BECEREMEMİŞLER ,söyleyeyim sütçüye ineklerine terbiye versin ............
       Yıllar önce kefiri kullandım,tabi sağlıma kavuştuktan sonra ve çocuklar içmedikleri için kefir mayasını kaybettim .Arkadaşlar sağı olsunlar ,getirdiler ,şimdi büyütüp ben de arkadaşlarıma vermek niyetindeyim ,1 ay bekleyecekler .Baştan kutu süt ile yaptım ,48 saatte mayalanıyor ,sütçünün sütü ile 24 saatte hazır ,ne de olasa günlük süt daha faydalı ,ama sütçünün*kisi .Her ay ani hateş kaldırırdım ,doktorun biri psikolojik bile dedi,bunu anlayamadım ya,durup,dururken insan hateş nasıl kaldırır ........

 KEFİRİN FAYDALARI :
 
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek.
  • Yiyeceklerin hazmını kolaylaştırmak.
  • Vitaminlerin (K vit, biyotin, B12, niasin vb) sentezini yapmak.
  • Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak.
  • Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek.
  • Besin allerjilerini ve ekzemayı önlemek.
  • Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu engellemek.
  • Kanseri önlemek.
  • Yaşlanmayı yavaşlatmak.
  • Depresyonu hafifletmek.
  • burada biraz daha fazla bilgi var  
  • Otizm bulgularını hafifletmek.
  • İshali önlemek ve tedavi etmek.
  • İdrar yolu iltihaplarını önlemek.
  • Kabızlığı tedavi etmek.
  • Böbrek taşlarının  oluşumunu azaltmak.
Burada daha çok bilgi var : 


23 Nisan 2013 Salı

KİLİS TAVA OLMASI LAZIM


Bunu ilk defa yaptım ,kızartma olamadığı için ağırlık çökmedi ,lezzetini beğendim ,bir tv kanalında lokanta yemekleri yapan bir aşçı gösterdi bu yemeyi.

MALZEMELER:
-kıymayı baharatlarıyla karıştırıp 1 yemeklik olarak buzlukta bulundururum
-2 tane portakal büyüklükte baharatlanmış kıyma
-1 tane soğan
-2-3 tane yeşil biber
-1 tane salçalık biber -bende yoktu 2 tane yeşil kullandım
-tereyağı
-domates

YAPILIŞI:
-20sm.kadar tepsiyi tereyağı ile yağladım ,üstüne kıyma ile kapladım
-soğan ve kapya biberi rondoda kıyıp suyunu sıktım ve kıymayın üstünü yağladım
-el ile kıymanın üstünü pasta keser gibi 8 dilime ayırdım,boşluklara uzun kestim yeşil biberleri koydum
-kıymanın kenarını biraz ortaya topladım ve boşluklara önce sıkmadan kalan soğan ve biberleri paylaştırdım (atmak olmazdı),üstüne  domates dilimleri dizdim
-1-2 çorba kaş. tereyağı en üstte gezdirdim ve 200*kızarana kadar pişirdim.
-her halde tavuk kıyma ile de yapılabilinir bu yemek

16 Nisan 2013 Salı

BU DA BENİM HAŞLAMAM



Her şeye maydanoz... diye bir değim var ya ,ben her şeye havuç koymayı sevmem.

Çok basit benim haşlamam: et,patates ,soğan ,üstünü kapatacak kadar su ,tuz,düdüklüde süper oluyor .
Aklıma gelmişken,bu sıralarda metal sabunlar ortalıkta dolaşıyor ,soğan kestikten sonra ellerini bununla yıkarsan koku kalmıyor.Aslında daha pratik yolu var :ellerini sabunladıktan sonra bataryayı el ile temizler gibi yap,hem batariya temizlenir,hem ellerin soğan,sarımsak kokmaz .Ne fikir ama ,bazıları kaşık kullanır ,ne gerek var bence kaşığı batır,yıka,böyle batariyan hep parlar.

12 Nisan 2013 Cuma

TANTUNİ - AKIRTMADA



Bitmeden önce sonunu çekebildim .Akırtmada yememiştim ,ben beğendim,yumuşacık,mayalı hamur ile çok daha güzel oldu ,fikir de büyük kızımın,neredeyse *zorladı* ,1-2 hafta *baskı*gördükten sonra yaptım,iyi ki acemi aşçımı dinlemişim,benden daha güzel yemek yapacağı belli.

MALZEMELER:
-http://mazesinyemekleri.blogspot.com/2011/12/akrtma.html   -   hamur burada
-tavuk butların etleri-küçük kesilmiş
-tuz-kara biber

SALATASI İÇİN :
-ay şekli kesilmiş soğan
-sumak
-maydanoz
-doğranmış domates-isteye bağlı

YAPILIŞI:
-önceden akırtmaları pişirdim
-eti sıvı yağı ile kızarttım,tuzunu,kara biberini verdim
-soğanları biraz tuzda-10-15 dak bekletip yıkadım,süzdüm,sumak,maydanoz,var ise domates ile karıştırdım
-bu kadar ,dışarıda yediğimden daha çok beğendim ben

8 Nisan 2013 Pazartesi

FIRINDA PATLICANLI KÖFTE


MALZEMELER:
-patlıcan-halka kesilmiş,tuzlu suda beklemiş
-köfte için baharatlanmış kıyma
-1 tane yeşil biber
-1 tane kırmızı (salçalık)biber
-sıvı yağı
-1-2 çay kaş salça

YAPILIŞI:
-köfteleri ve patlıcanı hafif kızarttım önce ayrı
-yan,yana fırın tepsiye dizdim köfte ,patlıcan,biber
-salçayı biraz sıvı yağı ile kavurdum,1 su bardağı kadar su katarak bir taşım kaynattım,tuzladım ve köftelerin üstünde gezdirdim,180*fırında pişirdim.
Fırında pişen yemekler daha lezzetli oluyor

Şu anda ,hem güneş,hem hafif yağmur ,çok taze bir hava,hafta herkese güzel olsun.

3 Nisan 2013 Çarşamba

KURU FASULYE -İŞTE BU,ARADIĞIM TAT

İŞTE BUDUR ,35 SENEYE YAKIN BU LEZZETİ EN SONUNDA BULDUM


İnsan takar mı bu kadar basit bir yemeye?Buldum da ne oldu ?Kendi kendime sorup durdum,cevabını ben de bilmiyorum,veya biliyor muyum,kayıp çocukluk ?30-35 sene önce okuduğum kitapları bulduğumda o kadar sevindim ,en iyi arkadaşlarım gibi ,benim geçmişimden en güzel parçalar.......

MALZEMELER:
-4 avuç kuru fasulye
-1 soğan-ince doğranmış
-2 tane bütün ,kavanozun dibinde kalmış domatesler ve suyu:sadece bu yemek için değer konserve domates bulundurmaya
-3-4 tane közlenmiş salçalık biber-şimdilik buzluktan-keşke elde değil de tahtada kesseydim,daha küçük olacaklardı
-1-2 çorba kaş.sıvı yağı ve biraz tereyağı
-1 çorba kaş. yakın toz kırmızı biber
-1 çimdik kuru nane
-tuz

YAPILIŞI:
-özel birileri için not: fasulyeyi alırken iri taneli seçmelisin,yıkadıktan sonra 2-3 su ile akşamdan fasulyeleri üstünü geçecek 4-5 parmak su ile ıslat,ertesi gün sabah vaktin varsa koy ocağı ,kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını ve ocağı kapat ,işten geldikten sonra suyu süz,soğuk su ve malzemeleri ilave et.Veya işten geldikten sonra kaynat fasulyeleri ,2-3 saat sonra suyunu süz ,soğuk su ve malzemelerini ilave et ,kısık hateşte kaynat,ara sıra soğuk su ilave et,düdüklüde su ilavesi olmaz ,fasulye pişecek,suyu neredeyse 1 parmak kadar kalacak,yani koyulaşacak.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------bir gece önce ıslatığım fasuliyeleri yıkadım,soğan,kesilmiş biber ve domatesleri ilave ettim,1 çorba kaş. kadar sıvı yağı ,fasulyelerin üstüne 2 parmak kadar su ilave ettim ,pişmeye yakın o koku ..işte bu .....
-tereyağı ve sıvı yağı erittim ,açık kahve rengi olunca toz biberi ilave ettim ve ocağı hemen kapattım,1-2 kez karıştırdıktan sonra çorbaya ilave ettim terbiyesini,1 çimdik kuru nane,tuz .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------bir not daha : çorban kaynak iken küçük kavanozlara doldur yemeğini ,kavanozun 1 sm kadar ,kıyısı var zaten ,belli ve hemen kapak ile sıkı kapat,ters çevir ,soğuduktan sonra yazın buz dolapta sakla.Her yemek için bunu yapabilirsin .
- süt için :pişirilmiş süt hala kaynarken kavanozlarda bu şekilde saklanabilir .

1 Nisan 2013 Pazartesi

TUZLU...KİFLA


BURADA MARMELATLISINA BAKABİLİRSİNİZ : http://mazesinyemekleri.blogspot.com/2012/01/marmelatli-kifla.html

Tuzlusu olur mu ,olmaz mı ....yaptıktan sonra olurmuş :

MALZEMELER:16 tane içindir
--500 gr. un
-300 ml. su veya süt 
-90 ml.sıvı yağı ( 4,5 çorba kaşığı ),ölçmem,1 avuç yeter 
-1 çorba kaş.toz şeker
-2 tatlı kaşığı kuru maya
-1 çay kaşığı tuz

İÇ İÇİN MALZEMELER:
-lor peyniri ile biraz yoğurt karıştırdım,malzeme serbest 

YAPILIŞI:

hazırlanışı : toz maya ,1 çorba kaş. un, 1 tatlı kaş.toz şeker ,3 çorba kaşığı ılık su ile karıştırıp üstü kapalı bir kapta 10-15 dakika maya çözülür .Un,tuz,şeker karıştırdım,unun ortasına mayayı koydum,yağı ise kenara döktüm,mayayın üstüne suyu döküp karıştırdım. Bazı reçetelerde .....kadar yoğurursanız iyi olur diyorlar'ya  işin kolayı var : hamuru toparlayacak kadar karıştırın ,yani un ıslansın,birazıcık toparlansın yeter ,sıcak bir yerde bekletin,10-15 dakika sonra yine ( ellerinizi su ile ıslatın ) biraz yoğurun ( yoğurur gibi yapın ) ,bu sefer rahat bırakın kabarsın , 2 katı olacak .
2-3 çorba kaşığı tezgaha un sepeleyin ,hamuru biraz yoğurun ,tezgahta un kalmıyor ,bu sefer tezgahı sıvı yağı ile yağlayın hamuru 16 parçaya bölün,yuvarlayın ,yağılı bir köşeye dizin,avuç içine yağı alın her hamurun üstünü yağlayın,5-10 dakika dinlensin . Yine yağılı tezgahta resimdeki gibi :
:http://mazesinyemekleri.blogspot.com/2012/01/marmelatli-kifla.html hamuru açın ,üst köşeye harç koyun ve hafif yanına çekerek rulo yapın ( hamuru sararken yanımıza çekmemiz iç pişerken akmaması için ,bir çeşit sıkıştırıyoruz ).
Tepsiye aralıklar ile diziyoruz ,üstüne yumurta beyazı sürüyoruz ( kabuk tutmasın ) .Kış aylarında fırını ısıtıyorum ,kapattıktan sonra tepsiyi fırında kabarmasını sağlıyorum .İki katı kabaracaklar ,yumurta sarısı ile biraz süt ile incelttikten sonra kiflaların üstünü yağılayın,200' ısıtılmış fırında kızarttın ,pişerken çok güzel kokuyor.
Üstüne çöre otu sepeledim,4 tanesine iç koymadım,sandviç ekmek gibi oldu .