İŞTE BUDUR ,35 SENEYE YAKIN BU LEZZETİ EN SONUNDA BULDUM
İnsan takar mı bu kadar basit bir yemeye?Buldum da ne oldu ?Kendi kendime sorup durdum,cevabını ben de bilmiyorum,veya biliyor muyum,kayıp çocukluk ?30-35 sene önce okuduğum kitapları bulduğumda o kadar sevindim ,en iyi arkadaşlarım gibi ,benim geçmişimden en güzel parçalar.......
MALZEMELER:
-4 avuç kuru fasulye
-1 soğan-ince doğranmış
-2 tane bütün ,kavanozun dibinde kalmış domatesler ve suyu:sadece bu yemek için değer konserve domates bulundurmaya
-3-4 tane közlenmiş salçalık biber-şimdilik buzluktan-keşke elde değil de tahtada kesseydim,daha küçük olacaklardı
-1-2 çorba kaş.sıvı yağı ve biraz tereyağı
-1 çorba kaş. yakın toz kırmızı biber
-1 çimdik kuru nane
-tuz
YAPILIŞI:
-özel birileri için not: fasulyeyi alırken iri taneli seçmelisin,yıkadıktan sonra 2-3 su ile akşamdan fasulyeleri üstünü geçecek 4-5 parmak su ile ıslat,ertesi gün sabah vaktin varsa koy ocağı ,kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını ve ocağı kapat ,işten geldikten sonra suyu süz,soğuk su ve malzemeleri ilave et.Veya işten geldikten sonra kaynat fasulyeleri ,2-3 saat sonra suyunu süz ,soğuk su ve malzemelerini ilave et ,kısık hateşte kaynat,ara sıra soğuk su ilave et,düdüklüde su ilavesi olmaz ,fasulye pişecek,suyu neredeyse 1 parmak kadar kalacak,yani koyulaşacak.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------bir gece önce ıslatığım fasuliyeleri yıkadım,soğan,kesilmiş biber ve domatesleri ilave ettim,1 çorba kaş. kadar sıvı yağı ,fasulyelerin üstüne 2 parmak kadar su ilave ettim ,pişmeye yakın o koku ..işte bu .....
-tereyağı ve sıvı yağı erittim ,açık kahve rengi olunca toz biberi ilave ettim ve ocağı hemen kapattım,1-2 kez karıştırdıktan sonra çorbaya ilave ettim terbiyesini,1 çimdik kuru nane,tuz .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------bir not daha : çorban kaynak iken küçük kavanozlara doldur yemeğini ,kavanozun 1 sm kadar ,kıyısı var zaten ,belli ve hemen kapak ile sıkı kapat,ters çevir ,soğuduktan sonra yazın buz dolapta sakla.Her yemek için bunu yapabilirsin .
- süt için :pişirilmiş süt hala kaynarken kavanozlarda bu şekilde saklanabilir .