ARAMA KUTUSU

6 Temmuz 2012 Cuma

karınca toprağından ilk yoğurt mayası yapılmış

İLK YOĞURT NASIL MAYALANDI?


Sütten ürettiğimiz besinlerden biri de yoğurturYoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. 
Genellikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden ayrılmış ve suyla karıştırılarak inceltilmiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir. Üzeri kapatılır ve soğumaya alınır. 
Burada en önemli girdi, sütün yoğurt haline dönüşmesini sağlayan mayadır.
Ve yoğurt yapımında bu görevi eski yoğurt üstlenir. Peki elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız?
Ya da ilk yoğurdun mayası nedir?
Bu soruların yanıtları araştırıldığında, göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi. 

Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı, 
ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı. 



Oktay İnce de çalışmasında, eski yoğurt dışındaki doğal mayaların, 
sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa, ne kalitede olacağını inceledi. 
Araştırmasında deneysel olarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprak, karınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip, elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı. İnce, araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor: "Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin, zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı. 
Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2, 3 ve 4. nesillerinde ölçülen pH değerinin, standart yoğurt pH'sı ile aynı düzeylerde olduğu saptandı. Yoğurt fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3. ve 4. nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken, ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu. 


Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt, karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirken, lezzet olarak da en iyi yoğurdu, karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik. 
Sonuç olarak, doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi. 
Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız, dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli. 
Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor. 
Çalışmamızın ilerleyen aşamalarında elde edilen yoğurtların mikrobiyolojik ve besin kalitesini de araştıracağız."

BİLİM ve TEKNİK DERGİSİ 2006 http://www.agaclar.net/forum/kisliklar-konserveler-receller-baharatlar/21849.htm

8 yorum:

  1. karınca toprağıyle yoğurt mayalandığını bende ilk kez anneannemden duymuştum çok ilginç gelmişti. en guzel yoğurtta o seçilmiş ne güzel nekadar doğal..güzel hafta sonu dileklerimle sevgiler,,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bana çok ilginç geldi,şimdi kefirin taneleri nasıl oluştuğunu araştırıyorum.

      Sil
  2. Ilginc bir aciklama ?? Paylasimicin tesekkurler..keyifli hafta sonu diliyorum..

    YanıtlaSil
  3. Bu hep merak ettiğim birşeydi :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de ilk defa duydum. Şaka gibi. Ne kadar ilginç. Fıkralara, bilmecelere girmiş bir konuydu. Sağolun paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
  5. Interesante tema nunca había escuchado o leído esto buena información,gracias abrazos y abrazos.
    el agua da suerte yo se la envío a usted,abrazos y abrazos.

    YanıtlaSil
  6. karınca yumurtası ve toprağından yoğurt yapıldığı gibi nohut suyu ve çiğden bile yoğurt yapılıyor

    YanıtlaSil