ARAMA KUTUSU

29 Haziran 2011 Çarşamba

yayla çorbası

malzemeler:
-2 litre su
-yarım su bardağı pirinç
-1 yumurta
-500gr.yoğurt(2 su bardağı)
-1 tepeleme çorba kaş.un
-50gr.tereyağı(2-3çorba kaş.)
-2 corba kaş.kuru nane
-tuz


 hazırlanışı: su ve pirinç kaynatılır ,pirinçler pişene kadar ,un 2-3 kaşık su ile karıştırılır ,yoğurt ,yumurta ilave edilir ,güzelce çırpılır ,pirinçli sudan 1-2 kepçe yoğurtlu karışıma yavaş karıştırarak dokülür,sonra çorba kesilmesin,hafif ateşte ,ara sıra krıştırarak 5-6 dak.pişirilir tuzlanır eterince ,ocak kapatılır .Bir tavada yağı hafif kahfe rengi oluncaya kadar eritilir  ,nane bir kepçeye alınır üstüne kızgın tereyağı dökülür ,bu işlem  çorbanın üsünde yapılır ,yağı tenncerenin üsüne dökülür .Ertesi güne çorba kalırsa biraz koyulaşır ,ayran yap biraz ,çorbaya dök ve ısıt .




на български
 

Яйла чорба

продукти:
-2литра вода
-250гр.ориз(около половин чаша за вода)
-1яйце
-500гр.кисело мляко(около 2 чаши за вода)
-1пълна суп.лъжица брашно
-50гр.краве масло(2-3 суп.лъжици)
-2 пълни суп.лъжици сух гйозум
-сол на вкус

приготовление:ориза се сварява добре с водата,отделно бршното с 2-3 лъжици вода се разбъркава ,прибавя се млекото и яйцето и се разбъркват добре ,2 çарпака от водата много бавно с постоянно бъркане на млечната смес се затоплят с водата после пак бавно се прибавя млечната смес в тенжерата ,5-6 минуит чорбата вари на слаб огън като се бърка ,посолява се на вкус .Маслото се затопля докато леко почне да става светло кафяво ,гйозума се слага в черпака и отгоре се изсипва врящото масло ,черпака го дръжте над тенжерата ,полейте чорбата .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder