ARAMA KUTUSU

23 Temmuz 2011 Cumartesi

BULGUR PİLAVI - пилав с булгур





Malzemeler:
-500gr.pilavlık bulgur
-3 iri soan
-4-5 yeşil biber
-4-5 domates
-kuru nane
-tuz
-kara biber
-1/2 su bardağı sıvı yağı (zeytin yağı da olur)
-1çorba kaş.domates salçası
-var ise 1 çorba kaş.biber salçası
-2-3 çorba kaş. nar ekşisi

hazırlanışı: ben yağı önceden ısıtmam ,soanları ince ay şeklinde dorarım,ortadat kestim,biberleri uzunlamasın ortadan kestim,ince doradım(biraz büyükçe tencere lyazım bu malzemeler için,ama yarı yarıya da yapılır) ,yağı,soan,bibrleri hızlı hateşte kavurdum,baştan pişen soan kokusunu hiç sevmem,nezaman güzel kokmaya başlarsa demek hazır,salçayı ilave ettim ,kavurdum,ne kadar desem,3-5 dak. yine kokuya bakarım,domatesleri ilave ettim,bir kaç kez karıştırdım ,2-3 çorba kaş.nar ekşisi ilave ettim,nane ,bulgur ,tuz,kara biber ,karıştırıp üzerine 3 parmak geçecek kadar sıcak su,kapağı kapatıp hafif hateşte göz döz olana kadar pişirdim .10 dak. dinlerdim ,bulgur diri gelirse biraz sıcak su ilave edip ,karıştırıp,dinlendirin ,isterseniz bol majdanoz sepebilirsiniz.Pilav 1 saat beklerse tane tane olur.


на български

пилав с булгур


продукти:
-500 гр.едър булгур
-3 големи глави лук
-4-5 зелени чушки
-4-5 домата
-джожен
-сол
-черен пипер
-1/2 чаена чаша олио(зехтин)
-1 супена лъжица доматена паста(пюре)
-1 супена лъжица пюре от червени чушки
-2-3 супени лъжици (ха, сега как да го преведа )-тука има нещо кисело от нар ,но може и лимонов сок

приготвяне:не стоплям олиото,слагам го с лука нарязан като полумесец и още веднъж наполовина ,чушките нарязвам първо по дължина ,после на тънки,дълги ленти,пържа -не обичам пъжения лук в началото,когато е готов мирише вече хубаво,(на силен огън),
прибавям пюрето,и то се пържи докато замирише хубаво,нарязаните на едро домати,поразбърквам ,прибавям  киселото от нар или лимонов сок,булгур,сол,черен пипер,джожена (така ли се казваше ?),прибавям 3 пръста вода над булгура и оставям да къкри на слаб огън докато се видят мехурчета (под капак се вари) и оставям да си почине около 10 мин.,но ако булгура ви се види твърд прибавете топла вода ,разбъркайте и оставете малко да си почине ,вода прибавяте по малко за да не се разскаше пилава ,ако престои 1 час става на зърна  .Накрая може да посипете с магданоз .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder