ARAMA KUTUSU

23 Ağustos 2011 Salı

kölemen ,karbonatlı ekmek -

Bir köy var uzaklarda ,o köy benim köyümdü......8-9 sene yazları uzak kavgalardan,gürültüden ,her yaz huzur bulduğum ,sadece orada mutlu oldğuum bir köy.Daha küçük'iken koyunların,ineklerin peşinde küçük dayım'ile( ve şimdi tanıyamadığım,saçmalıklara inanan ) Mehmet ve benim yaşımdaki teyzem (şimdi kime inanacağını şaşırmış) Hava ile Rodop dağılağılardaki ormanlar,pınarlar kayıp oluyoru,altın şirketleri mahvediyorlarmış ( ben Bulgaristana buraya geleli hiç ditmedim ).Bu ekmeği oyulmuş ,tepsi gibi bir taşta pişirirlerdi ,taşı oçakta (şimdi şomine diyorlar) kimbilir kaç saat kızdıralardı,sonra içine hamuru atarlar ,üstüne tenekeden bir kapak,kapağın üstüne ocaktan kor,ocağın yanıbaşında pişerdi .O arada büyük anne ayran yapmış yoğurttan ,ayırışan tereyağı çomlekte ayranın üstünde yüzüyoru,tereyağı tuzlanıncaya kadar biz : dayım,teyzem ,ben ...bir parça sıcak kölemen ekmeği koparıp içine bir parça tereyağı sıkıştırıp .....söz bile bulamıyorum ,bir çocuk için cennet bu olması gerek herhalde .




kölemen veya şimdi biz karbonatlı ekmek diyoruz 


malzemeler:
-600gr.un
-400gr.ayran,ama ekşimiş olursa daha güzel,veya 200gr.sade soda ,200gr. yoğurt ile çırpılmış ayran
-1 çorba kaş. sıvı yağı
-2 tatlı kaş.tuz
-1 1/2 çay kaş.karbonat
-1 yumurta

hazırlanışı: hamur yourulur biraz fazla ,benim için ekmek makinem yoğuruyoru ,hamur topu unlanır ve unlanmış tepsiye alınır ,parmaklarımızın kıvırılan yer ile hamur topu inceltiyoruz 2sm kadar ,ayran veya yoğurt sürün üstüne ,böylelikle güzel kızarır  ,1/2 saat tepside dinlenir,dinlenmezse iyi olmuyoru ,önceden 200'kadar kızdırılmış fırın tepsi fırına verilir 2-3dak sonra fırın 150'kadar sıcaklık düşürülür ve ara sıra çevirerek ( ben gazlı fırın kullanırım ,ve çevirmem lazım ) çok güzel kahfe rengi olana kadar pişer ,çıktıktan sonra 1 avuç su septirin ekmeyin üstüne ve bez ile sarın ,tarlasını gezer ,yumuşamış, sofranıza mis gibi kokan karbonat kokusu ile hazır olur .


на български


сега му казваме содена пита


продукти:

-600 гр.брашно
-400мл.айран ,колкото е по вкиснал толкова по добре или 200мл.газирана вода се разбъркава с 200гр. кисело мляко
-2супени лъж сол
-1 супена лъж. олио
-1 яйце
-1 1/2 чаена лъж. сода бикарбонат


приготвяне : тестото се меси малко повече от обикновенно,за мене машината за печене на хляб меси ,топката тесто се набрашнява ,слага се в набрашнена тава и се разточва не с пръсти а там където се нагъват пръстите(не ми идва на ум как беше) на 2 см. ,тестото непременно почива 1/2 час ,фурната се нагрява на 200',слага се тавата ,
след 2 мин фурната се намалява на 150' исе пече до приятно кафяво ,аз използвам газова фурна и затова от време на време тавата я обръщам .изпечения хляб се напръсква с шепа вода и се завива ,наобикаля си нивата и се връща омекнала на вашата трапеза с приятния мирис на сода .

4 yorum:

  1. Kokusu burnum geldi ,imdaaaaaat

    YanıtlaSil
  2. Babanenendemi gramla ölçüyordu bu ne ya bardak kaşık ile ölçü yokmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin Bardagi ve Kasigi Ayni olcude degil, her Bardak her kasikta Ayni olcude degil, Kafa calistirmak lazim, bu yuzden Gerçek tarifler gram veya mililitre ve santilitre cinsinden verilir. Once bilgilenmek sonra fikir beyan etmek lazim.

      Sil
  3. Çocukluğuma gittim bu tarife denk gelince ellerinize sağlık. Birde yağlı kölemen vardı aceba onuda biliyormusunuz tarifini paylaşırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil