ARAMA KUTUSU

3 Eylül 2012 Pazartesi

TARHANA


MALZEMELER:içinde yok, yok...nohut,yeşil mercimek,soğan,domates,salçalı biber ,yoğutr,tuz ve bizim memlekette kulanılan bir baharat:tarhana poyu-denir,biraz yeni bahar benzer kokusu.

-750 gr yoğurt 1 çay kaş.kuru maya ile 24 saat dışarda beklettim
-1 su bardağı haşlanmış nohut ve yeşil mercimek blendırda ezilir
-doğuranmış 1 kg.domates,5-6 doğuranmış salçalık biber,3-4 tane doğuranmış soğan yumuşayana kadar kaynatırım,blendırdan geçiririm 
-bütün malzemelere karıştırdım 
-her işin kolayı var ya ,ben de büyük rondoda altına un ,azıcık sıvı malzemeden katıp,çalıştırdım,ne koyu,ne de sıvık olacak ,gerekirse un veya sıvı malzemeden eklenir,büyük leğene doldurdum,kapak ile kapattım ,her gün 2 kere hamuru yoğurdum.Tarhana asıl bu ayda yapmaya başlanır,benim yolcum olduğu için bu sene erken davrandım kışlıklar ile ,tarhana 6 günde olgunlaştı,hamur ne zaman kabarmayı bırakırsa hazırdır demek.Saat 15ten sonra beyaz bir beze güneşte parçalayıp kurumasını bekledim.Tarhananın dökmesi çok geç olduğu için karanlık basana kadar ancak fındık kadar boyutlara hadar ufalaya bildim,içeriye aldım .Ertesi gün akşam üzere kurudu,rondoda bir de geçirdim,benim için çok güzel oldu,fazla yorulmadım,1 gün de kuruttum ve aynı akşam tadına baktık...mükemmel.

29 yorum:

  1. ooooo kışa hazırlıklar yapılmış...
    valla bravo :))
    ellerine sağlık canım...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. çok severim tarhan corbasını ..ben yapmıyorum ama annemler yapıyorlar onlarda eskiden kurutup yaparlardı şimdi yaş haliyle küçük parçalara bölüyorlar ve dondurucuya atıyorlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tarhana çok emek isteyen bir lezzet.. ellerinize sağlık :)

      Sil
    2. bu seneki tarhana şansa çok lezzetli oldu,ekledim nohut ve mercimekten galiba,veya evde biri çok sanslıydı ki çok güzel oldu.Geçen sene kasımda yapabildim ,tuzlayıp her parçayı ,kavanozlarda ,buzdolapta muhafaza ettim,ama kurutması daha güzel.Sen şanslısın,birazıcık zahmetli oluyoru.

      Sil
  3. Marifetli arkadaşım diye boşuna demiyorum.Konserveler derken,tarhana da yapılmış vede içilmiş bile:)
    Afiyet şeker olsun,bereketi bol olsun canım.
    RABBİM güle güle yemeyi nasip etsin inşallah.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. TARHANA KOKUSU GELDİ BURNUMA SANKİ,ÖZLEMİŞ MİYİZ NE?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. havalar birazıcık serinledi,zamanı geldi.

      Sil
  5. afiyet şeker olsun mazesim. benim mutfakta da geçirilme gününü bekleyen bir tarhanam var. bakalım ne zaman yayınlarım. mutlu haftalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekür ederim,sana da kolaylıklar dilerim,işin çalımını bildikten sonra aslında kolaydır.

      Sil
  6. Mazes'ciğim yeni geldim dışarıda işlerim vardı, tarhanaya bayılırım, sıcacık üzerine kara biber serpip, ohhhhhhhh canım çekti valla:)))eline sağlık ve afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. günaydın,gel desem ..gelemezsin...teşekürler

      Sil
  7. mazesim ellerine sağlık.
    bende kendim yaparım tadı başka olur seninkide mis gibi kokuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçen sene tarhana vakti evden uzaktaydım,satın,organik yazan bir tarhana denedim,hazır çorbalar nasıl hepsi aynı tat olurlar,satın aldığım tarhana öyle idi,üstelik bulaşık suyu gibi bir kokusu vardı,evdeki gibisi yok.

      Sil
  8. Canım ellerine sağlık afiyetle yeyin.

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. kışın afiyetle yemek nasip etsin Allah eline sağlık bende yaptım daha kuruyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekürler,sana da geçmiş olsun diyeyim,evde yapılanı gibisi yoktur.

      Sil
  11. Ya ne kadar zor bir iş. Güneşe derken evin içinde güneş gören bir yere mi? Yoksa ev dışına mı konacak? Bir de o kadar şeye yarım paket maya nasıl yetiyor? Bir sorum daha var. Bu olay İstanbul ikliminde olur mu? Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhan bey,herhangi bir yemek gibi düşünün,sadece uzun vadeli yapımı,bir kere başladıktan sonra kolay gelir,sanki ben biliyormuydum..kendi kendime öğrendim.Çocuklarım daha doğal şeyler yesinler diye mutfağı bir girdim,giriş o giriş ,mutfağa aşık oldum,şimdiki gençler gibi ben de mutfak ile alakam yoktu pek.Geçenlerde misafirlikteydiler :anne sen bize kotülük yaptın galiba,hiç kimsenin yemeklerini yiyemiyoruz dediler ,en azından doğal yemekler ile büyüdüler.Satın alma tarhana denedim geçen sene ...bulaşık suyu gibi geldi bana.Şimdi tam tarhana zamanı ,kurutmasını ben evin üstünde yaptım,ama evde de olur balkonunuz yok ise ,kapı ve pencere arasına koyarsanız bir masaya çok rahat kurutusunuz ceyranda,erken başlarsınız,tamamen kurutması biraz evde uzar ,ama evde yapılan tarhana için değer zahmeti.Maya konusuna gelince ,tarhana ekşi maya ile mayalanır,kuru maya yerine hazırladığınız ekşi maya ile yoğurdu bekletirsiniz .

      Sil
  12. Ellerine sağlık. Tarhanayı ben de hep evde yaparım. Tarhana poyunu bilmiyorum merak ettim.Ben de tarhana otu kullanırım içine. Nohutlu hiç denemedim. Seneye denerim kısmet olursa. Afiyetle yiyin.

    YanıtlaSil
  13. Biraz el oyalayıcı ama evde yapılmışı çok farklı oluyor tabii.Sağolsun şimdilik teyzem yapıyor bizim tarhanaları.Elinize sağlık,güle güle yiyin.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hm,şanslısın ,sende afiyetle yersin,teşekürler.

      Sil
  14. ellerine sağlık sevgili arkadaşım.eminim kışın afiyet şeker olacak aile fertlerine.çok istiyorum denemeyi tarhana yapımını.ellerine sağlık.ziyaretin mulu etti beni sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekürler,kışın tarhana kurtarıcım oluyor,tabi lezzeti de buna eklenir,çorbaları severim.Vakit buldukça iyi blogları izlemeyi seviyorum,ne kadar çok şey öğrendim sizlerden.

      Sil
  15. Ellerine sağlık, çok severim tarhanayı :)

    YanıtlaSil