ARAMA KUTUSU

10 Eylül 2012 Pazartesi

Triliçe -boşnak tatlısı olması lazım



Dün tv.de Kosovadan yemek tanıtıyorlardı,kolay,ilginç geldi bana,internette bir kaç yerde buldum ,bana uygun olanı aldım,sadece hamurun yapılması,geri kalanı benim damak tadına göre uyguladım,reçeteyi yazarken belirtirim.Dün yeni borcam almıştım,yeni tepsi,yeni tatlı ile başladı.Tadı...ağzınıza bir bulut alsanız,anlamadan yutsanız,ağzınızda sadece bir nefis karamel ,krema tadı kalsa ....öyle bir şey....

MALZEMELER:
-24-25 sm tepsi
-3 büyük yumurta 
-24 silme çorba kaş.un(200 gr.)
-10 dolu çorba kaş.toz şeker(200 gr.)
-1/2 paket kabartma tozu 
-çay kaşığı ucu ile karbonat
-1 vanilin

HAZIRLANMASI :
-yumurta beyazlar 1 tutam tuz ile çırp,kabardıktan sonra azar ,azar toz şeker ilave et
-yumurta sarıları ilave et çırparak( mikser ile çırpılır )
-toz malzemeleri ele beraber,bir delikli kaşık ile unu yavaş,yavaş karıştırarak yedir yumurtalara 
-tepsiyi katı yağı ile sadece altını yağıla,o zaman bombeli olmuyor  hamur piştikten sonra 
-180' fırını aç,borcamda fırın önceden ısıtılmaz ,yine de güzel pişirir 
-benim fırın gazlı,gazlı fırın börekleri bile çok güzel pişirir 
-pişen kek soğuyacak
-tepsiden kenara alın keki,tepsiye 3-4 çorba kaş.krema ile yağılayın,yani bolca 
-keki üstüne koyun
-600ml. sürahiden suya 200gr kadar toz şeker karıştırdım ,biraz fazla oldu ,sanırım 500ml.su yeterli olacak
-aslında sadece 300ml. ile yaptım şurubu,eterli olmadı,bir daha yaptım ve keki ıslattım
-isteye bağılı miktarda krem şanti süt ile çırpın,biraz sulu olacak,kekin üstüne sürün
-toz şeker eritin,kenara alın,krema ilave edin ,karıştırın ,azıcık ısıtın,bence başlamadan önce karamel tarifini bulupta yaparsanız daha iyi olur 
-karameli halkalar yapar gibi şantinin üstüne dökün,benim krem şanti o kadar yumuşak olmuş ki şekil bile yaptım.
       ORİCİNAL triliçe tatlısında şurup olarak süt ve tatlı krema karışımı vardı,aslında pek süt sever değilim ,böylelikle çakma boşnak tatlısı çıktı .Sanırım bu tatlıyı hazır pandişpaniya ile de çok güzel olacak,1-2 saat yaptıktan sonra kestim,beğendim,pişir ağzının suyu fazla akmadan ye .

30 yorum:

  1. tadını öyle bir anlatmışsın ki hayal ederken yemiş gibi oldum :)ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekürler,tadı çok güzel ve pratik aslında.

      Sil
  2. vay be harika olmuş
    maharetli hatun ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. akşam büyük kızım aradı,ne yaptığımı anlattım,merak etti ,bir de hazır pandişpaniya ile de olur dedim,anne yüreği,akşam,akşam hemen yayınladım ,geceleri işe şeytan da karışırmış diye anladım:senin blog listemde güncelenmiyoru,dün biraz sil,ekle yaptım,olmadı,akşam yine yapayım dedim ...bütün liste maziye gitti,bu sabah yeniden yapılandırmaya başladım,yine seninki güncenlenmedi,hayırlısı .

      Sil
  3. Yeni borcamını güle güle kullan, yeni tatlı harika görünüyor mazes'ciğim, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yuvarlak küçük tepsim yoktu bu boyutta ,gözüme çarptı,al beni dedi,kıramadım,yanında biraz büyü da vardı-2 si bir arada ,çok güzel pişirdi.Bu tatlı baktım tariflerde 2 katı idi malzeme ,biraz küçültüm,güzel oldu .teşekür ederim canım.

      Sil
  4. Süper görünüyor ellerine sağlık bi dilimini alıyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel görünüyor eminim tadı da muhteşemdir. Ellerinize sağlık,sevgiler!

    YanıtlaSil
  6. canım tadını çok merak ettim..
    ama sen yaptıysan mutlaka güzel olmuştur...
    ellerne sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. al hazır kek ve dene ,beğenmedim tatları yazmıyorum,sonuçta bu blog önce kızlarım için başladığımı unutmamam lazım,eeeee tabi benim damak tadıma uygun olanları da paylaşmadan olmaz ,teşekürler şirinecim.

      Sil
  7. Harika anlatıyorsunuz. Tarif de kolay aslında. Bu sefer denemek istiyorum. Bu tatlılarda benim kabiliyetsizliğim nedir ya? :))) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hazır kek ile deneyin,kızım yaparsa bu günlerde paylaşır benimle,ben de sizinle ,ama beklemezseniz daha iyi olur,hafif ,çok lezzetli tatlı.Teşekür ederim,bu kabiliyetle alakası değil,siz yemek yapmayı seviyorsunuz,istediğiniz yemeği kolaylıkla yapabilirsiniz.

      Sil
  8. Ne kadar güzel anlatmışsın canım,ayrıntılı anlatımları her zaman sevmişimdir:)tarifi hazırlayacak olanlara büyük kolaylık oluyor doğrusu.
    muhteşem güzel gözüküyor ellerine emeklerine sağlık:)
    kucak dolusu sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekür ederim,tatlı çok lezzetli,hele misafirlere hava atmak için süper ve şaşmaz ,sanırım hazır pandişpaniya ile de olacak nedense kek biraz pasta hamurundan daha katı.

      Sil
  9. Off of bu ne boyle :)))harika goruntu ve mutlaka lezzetide oyledir..
    Bu arada Pudra sekerimdeki cay yorumunda cok hos :)) sevgiler diyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekürler canım,aslında jakobs kahve hayranıyım,ama akşam nedense çayın beni çok çekti,eve dittiğimde yapacağım,hala istiyorum.

      Sil
  10. çok güzel görünüyor canım.sabah sabh canım çekti.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. daha erken,akşama yetişir ,teşekürler canım.

      Sil
  11. Harika bir görüntü, bayılırım karamel tadına. Ellerine sağlık canım. Tarif denenecekler arasına girdi. Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dün yaptım,biraz önce öğlen yemeğin ardından yedim,karamel üstünde olduğu halde tadını tamamen vermiş,tavsiye ederim .çok teşekür ederim canım.

      Sil
  12. Ne güzel tarif etmişsin öyle. Gel de yapma şimdi. Haftasonu yapılacak tatlı belli. Yazdım tarifi. ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eeee,ne denir:kolay gelsin canım ve teşekürler.

      Sil
  13. goruntu guzel tadi dahada guzeldir.afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Mazes; tatlının görüntüsü yetiyor. Şahsen ben seyrederek doydum:)) Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  15. Mazes bu ne güzel bir şey böyle...Eline sağlık..

    YanıtlaSil
  16. Çok lezzetli bir tatlıdır ve bir düzeltme yapmak istiyorum:Triliçe Arnavut Mutfağına aittir;Boşnak değil!!!

    YanıtlaSil