ARAMA KUTUSU

29 Nisan 2013 Pazartesi

GÜNLÜK SÜT VE KEFİR


Günlük süt ve kefir mi?Yok ,şişeyi gördükten sonra aklıma geldi, sadece kefiri göstermek istemiştim .Her çıkan yeni şeyi gözüme çarparsa alıp deniyorum,bu günlük denen ŞEYİ yani sütü de denedim ,ay ne güzel,tıpkı sütçünün sütü gibi dedim,tadını çok beğendim ,fiyatını beğenmedim ,2 katı daha pahalı sütçünün*kinden .Denemek de para ile ,iş,güç arasında 1/2 su bardağı kadar 3 hafta buzdolapta bekledi ,yazık dedim ,günlük süt ,katkısız ,sağılıklı ,nefis........yazık bozuldu derken bir de baktım o katkısız süt hiç de bozulmamış,esansı tam ilk günkü gibi ,taze,nefis ......vay be ,şimdiki inekler,daha doğrusu bu *günlük *sütü üretenlerin inekleri ne becerikli,katkısız,mis kokulu,günlük olamasına rağmen 3 hafta hiç bozulmamış....KEŞKE SÜTÇÜDEN ALDIM GÜNLÜK SÜTLER 3 HAFTA TAP TAZE KALSAYDI ,ONUN İNEKLERİ ESKİ MODADA KALMIŞLAR,KENDİLERİNİ GELİŞTİRMEYE HİÇ BECEREMEMİŞLER ,söyleyeyim sütçüye ineklerine terbiye versin ............
       Yıllar önce kefiri kullandım,tabi sağlıma kavuştuktan sonra ve çocuklar içmedikleri için kefir mayasını kaybettim .Arkadaşlar sağı olsunlar ,getirdiler ,şimdi büyütüp ben de arkadaşlarıma vermek niyetindeyim ,1 ay bekleyecekler .Baştan kutu süt ile yaptım ,48 saatte mayalanıyor ,sütçünün sütü ile 24 saatte hazır ,ne de olasa günlük süt daha faydalı ,ama sütçünün*kisi .Her ay ani hateş kaldırırdım ,doktorun biri psikolojik bile dedi,bunu anlayamadım ya,durup,dururken insan hateş nasıl kaldırır ........

 KEFİRİN FAYDALARI :
 
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek.
  • Yiyeceklerin hazmını kolaylaştırmak.
  • Vitaminlerin (K vit, biyotin, B12, niasin vb) sentezini yapmak.
  • Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak.
  • Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek.
  • Besin allerjilerini ve ekzemayı önlemek.
  • Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu engellemek.
  • Kanseri önlemek.
  • Yaşlanmayı yavaşlatmak.
  • Depresyonu hafifletmek.
  • burada biraz daha fazla bilgi var  
  • Otizm bulgularını hafifletmek.
  • İshali önlemek ve tedavi etmek.
  • İdrar yolu iltihaplarını önlemek.
  • Kabızlığı tedavi etmek.
  • Böbrek taşlarının  oluşumunu azaltmak.
Burada daha çok bilgi var : 


39 yorum:

  1. bu faydalı bilgiler için teşekkürler ablam :=)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biraz genç yaşlılar bunu kesin tüketmesi lazım,hele bayanlar .

      Sil
  2. Bu güzel faydalı paylaşım için,eline emeğine sağlık canım.
    Kefir mayasını arkadaşım vermişti bir süre bende kullandım.Maalesef yaşatamadım,tatile giderken su içinde buzdolabında beklet demişlerdi yaptım ama döndüğümüz de ölmüştü:(
    Artık günlük diye birşey kalmadı,hepsinin altında bir katkı var maalesef:(
    Ben de harıl harıl doğal sebze tohumu arıyorum,maalesef bulamıyorum.Artık eskisi gibi doğal yoldan tohum üreten kalmamış.
    Ziraattan al diyorlar,o da ne kadar doğal bilinmez.Araştırmalarım devam ediyor,önerilere açığım.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım arkadaşım ,keşke plastik kaba ,süt ile beraber buzlukta bekletseydin ,buz çözüldükten sonra yine devam ediyor mayalamaya .Ben 30 sene önce süt fabrikasında çalıştım,bizde gerçekten sütler günlüktü ,yağını almalarına rağmen yoğurt yapıp,tereyağı da çıkardı ,o günlerde bile orada yoğurt mayası yapmak için özel toz katardım ,mayalandıktan sonra süte karıştırıp cam kavanozlara doldurulurdu,ama süt gerçekti .Doğal sebze tohumu için gideceksin şehire en uzak köylere ,ne kadar uzak o kadar şansın var .Ziraatta ben de inanmıyorum doğal tohum bulunur diye ,sen köylere bakacaksın canım.

      Sil
  3. Bende bir aralar ictim mayasini bulsam gene baslarim bak akl ma getirdin arkadasim.
    Sagolasin eline saglik .mmmmmm:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hele bayanlar içmesi lazım,çocuklar zaten tadını sevmez ,biraz büyüdüklerinde faydalarını anlarla.İç canım,gerçekten çok faydalı.

      Sil
  4. Kefiri içtim ama çocuklarıma beğendiremedim aslında çorbası da oluyormuş mayasını bulup çorbasını yapıp deniyeceğim inşallah sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim cadılarım da sevmedi ,belki daha çok küçükken bulsaydım mayasını alışırlardı .Aslında tazesi daha faydalı .

      Sil
  5. kefirden nefret ederdim ama simdi bayiliyorum esim alistirdi benide mideme cok iyi geliyor mazescim ama gunluk kefir bile bozulmuyor ne istir anlamadim agzi acik uc hafta dayandi he vay be :))bende bi kere acik yesil sut doldurdum bardaga sok olmustum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çaresiz kalınca öyle bir içiyorsun ki...iyi ki o günlerde mecburen de olsa içtim,biraz ekşisini seviyorum ben.En iyisi kendin yapacaksın ,ama gerçek süt ile .Ne kampanyalar yürüttüler sütçülere karşı kendi doğal olmayan sütlerini satmak için ..............

      Sil
  6. canım malesef sadece adı günlük onların ama 3 hafta dayanmasına şaşırdım ben aldığımda bir kaç gün ancak dayanıyor.Kefire gelince çok faydalı bir içecek ama bizimkiler pek sevmiyor arada hazır alıp içiyorum sağlık niyetine.evde yapmak tabi en güzeli eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 haftalık süt aynı aroma,mis gibi .Bazen pazardan domates alıyorum ,bahçe domates gibi kokuyorlar ,ama yıkadıktan sonra .........galiba domates esansı da üretilmiştir .....insan niye güveneceğini artık bilmiyor......Asıl eşim için o kadar çok aradım kefir mayasını ,pek sevmedi ama içiriyorum ,daha az ama iyi şeyler yavaş olur .Canım,hele biz içmemiz lazım doktora gitmemek için .

      Sil
  7. Sevgili Mazes,
    Kefiri bende denedim bir müddet kesinlikle faydasını gördüm,aslında soframızdan eksik etmememiz gerekir.Yoğurt yerine kefiri tüketebiliriz.Selamlar sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ruslarda kefiri yoğurt niyetine ,hele hamur işlerinde onu kullanıyorlar ,galiba kefirin sayesinde rus kadınları hem güzel,hem sağılıklı .Asıl eşim için aldım mayayı ,ben de azacık içiyorum,bu yaştan sonra ,bir de hastanelerden gna geldikten sonra kefiri soframdan eksik etmeye niyetim yok.

      Sil
  8. Bende kefir tadini sevmedim ama cok faydali oldugunu ögrendigim günden beri cocuklarin iceceklerine ekler oldum,özellikle smothie yaptigimda,hic belli olmuyor,evde kendim denemedim,ama denemk isterim,gercekten cok fazla tüketmemiz gereken ve Almanlarin da cok deger verdigi birsey bu sekil,sevgiler MAZES!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rusça bildiğim için bakıyorum ruslar yoğurt değil ,kefir kullanıyorlar hamur işlerinde çok ,keşke almanca da bilseydim .......bir yerde okudum meyve suya da kefir mayası katarlarmış ,ayrıntı bulamadım ,ama kefir mantarlarım çok olduktan sonra kesin çaresini bulurum .Benim çocuklar sevmediler,ama eminim bir gün onlar da yapmaya başlayacaklar .Sen ne güzel çare bulmuşun içirmeye ,keşke bilseydim benim cadılarım küçükken ,meyveli yoğurtları (satın aldıkları)seviyorlardı .

      Sil
  9. Yazını okurken güldüm ama ağlanacak halimize gülmüş oldum, ne yazık ki.
    Bu gün televizyonda rastladım, günlük sütün dayanıklılığını reklamlarında kendilerine göre anlatıyorlardı :))
    Kefir'i merak ediyor ve kullanmak istiyorum. Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her halde benim gibi unutkan bir gördü ne kadar günlük olduklarını ve şikayet ettiğini ,ama doğuruyu konuşursak katkısız sür asla dayanmaz açık o kadar sürede .Canım,çok faydasını gördüm ,şimdi eşim için yeniden buluştuk kefir mantarı ile ,aslında çok araştırdım ,ama mantarını nasıl kendin üretirsin diye sır gibi saklanıyor ,kesin bul ve kendin yap .

      Sil
  10. Чудесна си, изненада ме отново! Прекрасен ден!

    YanıtlaSil
  11. Hiç denemedim ve oldukça mesafeliyim bu kefire nedense. İlk çıktığı yıllarda süt böceği hatta süt kurdu diyerek uzaklaştırdılar şimdi ön yargımı yenemiyorum ne yazık ki:( ama herkes çok fayda görmüş. Şifa olsun hepinizze inşallah. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında yazık olmuş,sadece bir çeşit mantar ,süt ile besleniyor,aramızda kalsın biraz korkarak yıkıyorum o mantarları ,sanki canlı( ya canlıysa),zarar veririm ve onlar...bööööö diyecekler gibi geliyor içimden .

      Sil
  12. Kefiri kullanamadım. Senin yazdıklarından sonra kendimi zorlayıp yemeyi deneyeceğim.
    Belki alışkanlık olmayınca zor geliyor.
    paylaşımına teşekkürler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sakın baştan 1/2 çay bardaktan fazla içme ,evdeysen problem değil azıcık fazla olursa ....tuvaleti sık,sık özlersin.....tadı biraz daha değişik ,ne kadar ekşi ise o kadar güzel benim için ,tazesini pek sevmiyorum....bunlar aklında bulunsun diye yazdım .

      Sil
  13. Kefir hic denemedim ama burada satiliyor nasil kullanilir yenirmi icilirmi onuda bilemedim ama bunca saglik iceriyorsa 1 kerelikte olsa alip deneyim seversem devamli alirim. Guzel paylasimin icin tesekkurler Mazes..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biraz fazla koyu ayran gibi ,baştan 1/2 çay bardak ile başla ,3-4 gün sonra yavaş,yavaş miktarı fazlalıştıracaksın ,nedenleri Lezzetli sanatlara yazdım....ben ayran niyetine içerim,ekmek doğrayıpta da yiyebilirsin ,1-2 hafta alır tadına alışmak .

      Sil
  14. Senin yazılarını okumak bana terapi gibi geliyor. Çok güldürdün beni Mazesim, Allah'ta seni güldürsün canım. Bu inekler özelmiş, sütleri bazen aylarca bile aynı tazelikte kalıyor. Zamane inekleri:))))

    Bu arada kefir bir kez denedim ama sevmedim. Çok faydalı biliyorum ama sevmedim işte. Sen öyle güzel anlatmışsın ki tekrar deneyeyim sevmeye çalışmam lazım. Şimdilik seviyeli bir ilişkimiz var:)))
    Öpüyorum seni canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eeee,ne de olsa internet çağdayız ,akıllı inekler var bazılarında .Sabahları kahve içmeden evden çıkmam,mutfak tezgahın üstünde tek bir gül gördüm ,küçük hanım da dersane için kalkmış,gül için teşekkür ettim,bahçeden akşam alıpta koymuş zannettim .....o değilmiş,ne romantik eşim varmış ,günüm gerçekten süper başladı canım.
      Kefiri ekşi severim,o ilk andaki tazelik benim de pek hoşuma gitmiyor,akşamdan içecek kadar çıkar dolaptan ,öğlen çok hafif ekşi oluyor ve ben öyle 1 l . bile içerim ,sen kesin ömür boyu içmen lazım canım ,mayasını bulursan tembellik etme,kendin yap ,ama ihmal etme .Belki bir daha görüşürsek mayası benden olur .......

      Sil
  15. Mazescim sagol canim , bugun markete gidip bakip alacagim ve yavastan icmeyi deneyecegim..sevgiler mutlu guzel bir gun diliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tazesinin tadı biraz ...acayip,ben dışarıda bırakıyor günlük dozumu ,eşim problem yaratmıyor ,içiyor.Sakın vaz geçme canım,iç,içir .Hafta sonun iyi olsun canım.

      Sil
  16. Sevgili Mazes;
    Bir daha o sütcüden süt neyin alma;önce sormak lazim demiii sütcüye "Ineginizin sütü kac günde bozuluyor,hangi model" diye:)))
    Ayni mali baska bir ambalajla iki kati fiyatina millete kakaliyorlar iste
    (Cok affedersin)....
    Kefiri ben de cok kullanirim,özellikle pogacalarin icerisinde,cok saglikli ve faydali.Paylasimin icin tsk.ediyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. küçük hanım içmiyor,benim de aklımdan poğaçalara katıp da yedirmek geliyor aklımdan,inşallah yorumları okumaz o cadı .
      Aslında kutu sütü çok pratik ve tazeyiz diye reklam yapmıyorlar ,ara sıra kullanıyorum,ama kefir o kutulardan ...pek sevmedim,15 yıllık sütçümden alıyorum sütü,onun inekleri bu çağa ayak uyduramamış olsalarda karşılıklı bir birimizden memnunuz .
      Şimdi ise o günlük sütü özel ambalajda olduğu için günlerdir taze diyorlar,hiç bir ambalaj katkısız olmadan sütü taze tutamaz .Tek gerçek bal asla bozulmaz ve tek süt uzun zaman katkısız taze kalamaz ,dediğin gibi beyin yıkayıpta kakalıyorlar gerçekten .

      Sil
  17. yazını okurken epey güldüm:) bazı şeyler vardır tadını bilmem denemekte istemem. kefirde bunların arasında. faydalarını biliyorum, fakat denemek dahi istemiyorum. nedenini bilmiyorum. hayatımda tüketemediğim tek faydalı şey kefir olsun:))
    sevgilerimle mazes...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim cadılarım da senin gibi aynı fikirde ne yazık ki ,eeee, ne de olsa gençlik,hastalık ile tanışmadıktan sonra ,yaşlılık ile gelen rahatsızlık ile tanışmadıktan sonra kefir içilmez,tadı da biraz acağip,ben ekşi içebiliyorum sadece ,bak ben de taze olsa içemem.Mutlu hafta sonu dilerim canım.

      Sil
  18. kefir le sağlıklı beslenırken tanıştım çok sevmesemde sağlık adına içiyorum mayalamayı hiç denemedim.....
    ankaradan sevgiler....

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. tazesini ben de sevemedim ,biraz ekşidikten sonra içiyorum ,hem de nasıl.....Biraz zahmetli evde yapmak....süt alacaksız sütçüden ,kaynatacaksın,ılıtacaksınz ,cam kaba koyacaksın,24 saat siyah poşette bekleyeceksin mayalanmasını,sonra tahta kaşık ve tel olmayan süzgeçten süzeceksin ,kefir mantarları kireçsiz suda güzelcene yıkayacaksın ,kireçsiz (satın alma su demek )su dolu kavanoza mantarları koyacaksın ,2-3 gün sonra yine kefir mayalamaya başlayacaksın .....Ve kendin yaptığın kefiri gönül rahatlıyla içeceksin .Her süzdüğümde seviniyorum kefir tanelerime baktıkça ne kadar çoğalmışlar .İlk 1 su bardağı süt ile başladım ,bugün 3 l. süt getirdi sütçüm ,ben kefirlerimi besliyorum onlar da bana şifa veriyorlar.İyi hafta sonu canım.

    YanıtlaSil
  21. Bu enteresanmış ve benim işime çok yarayacak. Çünkü gerçekten mideye çoook iyi geliyor.

    YanıtlaSil
  22. Demek sütçünün inekleri eski model kalmış :) Çok güldüm bir konu ancak bukadar esprili anlatılırdı..
    Kefir hiç içmedim..Süt ürünlerinde çok seçiciyim herşeyi yiyemiyorum ondandır belkide..
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil