ARAMA KUTUSU
31 Mart 2012 Cumartesi
30 Mart 2012 Cuma
BURMALI ,BAYATLAMAYAN BÖREK
Bu börek yumuşacık(ertesi gün),poaçadan daha güzel.
MALZEMELER -28sm.tepsi için:
-2 küçük yumurta ,(yarım sarı ayır yağılamak için)
-200 ml. koyu ayran
-3 çorba kaş.süt
-20 gr. yaş maya ( kuru ile denemedim)
-30 gr.küçük kesilmiş margarin
-500 gr.ortalama un,yumuşak hamur olacak
-2 tatlı kaş.toz şeker
-2 tatlı kaş. tuz
İÇ MALZEME:
-2 çorba kaş.erimiş margarin +2 çorba kaş.sıvı yağı
-peynir,ıspanak serbest
YAĞILAMA İÇİN:
-yarım yumurta sarısı
-1 tatlı kaş.sirke
HAZIRLANIŞI:
-hamuru bırak mayalansın
-3'e böl hamuru
-tepsi büyüklükte aç bezeleri
-yağılı tepsiye al birinci bezeyi,yağıla yağı ile ,peynir,istersen ıspanak sepele
-2 bezeyi koy üstüne,yağıla,peynir,ıspanak sepele
-3 bezeyi koy,yağıla
-ortada bardak kadar yuvarlak yap,hamuru kes benim yaptığım gibi,bıçak ucu ile kaldır her bezeyi,burdur hepsini birer birer aynı yöne ,üstünü yağıla yumurta sarısı ve sirke karışımı,hepsini değil ,yarısını.
-hamuru rahat bırak mayalansın
-kalan yumurtayı sür üstüne ,istersen susam ,çöre otu sepele
-180'ısıtılmış fırında kızarana kadar pişir
-fırından çıktıktan sonra 5-10 dak.bir bez ile ört
Bu arkadaşın bloğunda daha da güzel yemekler var http://vkusenden.blogspot.com/
PİRİNÇLİ,ISPANAKLARI TOPLAR
Arta kalanlardan bunları yaptım.
-pirinci sıcak su ile haşlamıştım,su,yağı,tuz,2 parmak üstünü kapatacak kadar su.
-börek için hazırda bulunsun ıspanak kavurması
-kaşar rendesi
-ellerimi ıslattım,biraz pirinç elimde presledim,içine ıspanak ,kapattım,yuvarladım,biraz kaşar ile sıkıştırdım
-eeeee,işte sana mazesçe suşi.
GÖBEĞİ AÇIKTA KALMIŞ BÖREK( ben yaptım ,benimkinin ismi'de böyle olsun ,unuttum oricinalini )
Bunu tv 'de gördüm,ilginç geldi,trakiya bölgesine ait bir börekmiş .
MALZEMELER :
-su
-tuz
-un
-maya
aslında kendinizin sevdiğiniz bir hamur yapabilirsiniz.
HAZIRLANIŞI:
-yumuşak hamur yoğurulur,mayalanmaya bırakılır
-soğan,yeşil biber,kıyma kavurulur
-en başta resimde tereyağı ve kaşar parçaları var,hamur kapatıldıktan sonra 180'ısıtılmış fırında yapmışlardı,ben olsaydım biraz mayalandırırdım hamuru,hafif pembeleşene kadar pişirdiler ,ortasına kızarmış kıymalı harcı koydular ,yine fırına verdiler tamamen kızarana kadar .Fırından çıktıktan sonra kenarlara tereyağı sürdüler .
Bir daha'ki sefere burmalı börek için yaptım hamuru kullanacağım,daha yumuşak oluyoru,ama lezetli bir şey oldu.
зрдавейте,нямах време да направя превод на рецептите,поне досега,малката щерка получи лаптоп подарък ,за мене остана стария ком.
Габи,ти ме подсети,че е вече крайно време да почна с преводите,ще се върна назад и ще преведа всички непреведени рецепти.
на български
името на тази баница измислих аз,но по простата причина ,че забравих оригиналното и име.
необлечено коремче
или останало на открито корамче ...кой както иска да си го кръсти.
продукти:
-в орижиналната рецепта беше само мая,вода,брашно,сол,на мене лично не ми хареса,затова следвщия път ще направя с тестото на завъртяната баница ,рецептата взвх от кокона ,общо взето трябва тавичка с 28см .
-кайма,лук,зелена чушка се запържват
приготвяне :
-занесете любимото си тесто и оставетв да втаса
-тестото наточете на кора която трябва да е по голяма от тавата
-сложете тестото в намазаната тава ,по краищата сложете масло и кашкавал колкото искате ,покрияте ги и прищипете леко тестото както съм показала на снимката
-оставевте малко да втаса ( не казаха ,че трябва да втраса ,но ако втаса няма да стане твърдо)
-сложете в загрята на 180'фурна,запечете колкото лекичко да се зачерви,извадете тавата ,по средата сложете каймата и запечете до готовност,поръсете с кашкавал,2-3 мин.стига да се разстопи,извадете баницата ,намажете краищата с масло,покрийте за 5-10 мин .
BU DA BENİM KAÇAMAĞIM
KAÇAMAK dediysem yemek olarak dedim,çok çabuk pişen ,lezzetli mi lezzetli .
MALZEMELER :4 kişilik
-750 ml.su
-250 gr.mısır unu
-1 -2 tatlı kaş. tuz
-150 gr tereyağı
-150 gr.peynir
HAZIRLANIŞI:
-su ve tuz kaynamaya başlayınca mısır unu suyun ortasına dökülür,oklava veya tahta kaşığın sapı ile mısır unu ortadan kenara doğuru yuvarlaklar çizer gibi karıştırılır 7-8 dak ,hamur tencereden ayırılmaya başlayıncaya kadar .
-ben kavurduğum tereyağı ve peyniri kaçamağın içine kattım ve karıştırdım,isteyen kaçamağı tabaklara koyduktan sonra peynir sepeleyip,üstüne kızgın tereyağı dökebilir.
kalırsa kaçamaktan ,kare gibi şekiller kesin,tereyağıda iki tarafı kızartın,veya kızardıktan sonra domatesli sos ile servis edebilirsiniz.
ÇİKOLATALI ,ÇİLEKLİ RÜYA
MALZEMELER:
-hazır pasta tabanı
-ıslatmak için 1 su bardağı vişne suyu
KREMA:
-400 gr. maskarpone
-150 ml.krema
-150 gr.toz şeker
-2 vanilin (ben sıvı esans kullandım)
-2-3 damla rom esansı
ARA DOLGU
-çilek
-tart jöle
ÜSTÜNE ÇİKOLATA :
-20gr.krema
-150 gr,parçalanmış çikolata
-25 gr. margarin
HAZIRLANIŞI:
-ilk önce krema, çikolata ,margarin bir küçük tencereye koyun ,tencereyi başka daha büğük bir tencereye yerleştirin,küçük tencerenin yarısına gelecek kadar soğuk su doldurun ,hafif hateşe bırakın çikolata eriyene kadar,sakın su kaçırmayın çikolatayın içine ve su kaynamasın,erimeye başlayınca ocağı kapatın ,suyun sıcaklığına çikolata erimeye devam edecek ,tamamen eridikten sonra sudan çıkar ,yan tarafta beklesin
-KREMA:
-krema ,vanilin ,rom beraber çırpın,benim krema uygun değıldi galiba ,fazla kabarmadı ,aynı marka kullanırsan bir daha 1 tatlı kaşığı nişasta ile çırpacağım.
-maskarponu toz şeker ile güzelce çırpın,kremayı ilave edin,1-2 dak.beraber çırpın.
PASTA tabanı ( bu krema 3 katlı pasta tabanı için ,bende 2'li vardı) tepsiye yerleştirin ,yarım su bardağı meyve su ile hertarafını ıslatın ,krema sürün ve JÖLEYİ hazırlayın pakette yazdığı gibi ,kesilmiş meyveler ile karıştırın ve hemen kremanın üstüne dökün,çok çabuk donuyoru.
-ben denemek için yaptım ,meyve kullanmak şart değil ,sadece krema ile yapılsa olur ( ama çilek ile çok nefis oldu )
-jölenin üstüne biraz krema sürün 'ki sonra kayıp gitmesin üsttü.
-2'ci tabanı yerleştirin kalan meyve suyu ile ıslatın ,üstünü ve kenarlarını krema ile yağılayın
-üstte dökülecek çikolata donmuyoru,sadece çikolatalı krema gibi bir şey oluyoru ,dökün aksın şelale gibi ,sakın düzleştirmeye kalkışmayın.
-ben bir çilek tart jöleye batırmıştım ,üstüne süs olarak kullandım.Krema ile süsledim.
Tart jöle ve bu çeşit pasta krema ilk defa kullandım,krem şanti daha pratik oluyoru ama pastam super lezzetli oldu ,denemeyen bin pişman olur .
AFİYET OLSUN .
29 Mart 2012 Perşembe
ben yaptım - ÇİKOLATA
BU SENE ÇİKOLATA YAPMAYA MERAK VERDİM,İLK ÇIKOLATALARIM,BİETRİ SEVMEDİM,DEVAMI SÜTLÜ OLACAK VE KREMALI .
GÜLLERİM.
GÜLLER FIRINDAN,BAHÇEMDE DEĞİL
Benim aldığım milföy hamuru kare,2 kare 1sm yan yana getirip biraz ek yerlerini merdane ile ezdim,önce salamı kesin,sonra şeritleri öyle olsun'ki salamlar 1 sm kadar dışarda kalacak,sıkmadan rulo gibi sağırın sona geldiğinde altta sıkıştırın parçayı,200'ısıtılmış fırında pişirin.
Sosis ile yapacaksanız sosisi yuvarlak değil ,biraz uzunlamasına kesin,yuvarlak keserseniz herhalde mini güller olur .
27 Mart 2012 Salı
VOLKAN DEĞİL - SUFLE
BG.den bir arkadaşım tv'de sunucu http://www.btv.bg/shows/deniat-e-prekrasen/videos/video/662072174-Da_vi_e_sladko_s_Yoli_Shokoladova_lava.html ,videyoyu izleyin ,tercumesi benden.
MALZEMELER: 4 kap için
-100 gr.tereyağı
-100 gr.çikolata parçaları
-2 büyük yumurta
-1 çorba kaşığı un( tepeleme )
-1 vanilin
-3 çorba kaş. toz şeker
HAZIRLANIŞI :tereyağı,şeker,çikolata kısık hateşte şeker eriyene kadar ısıtılır.
-sufle kaplar margarin ile yağılanır,un sepelenir,fazla un dökülür
-yumurtalar çatal ile öte beri çırpılır
-ılımış çikolata karışıma yumurtalar karıştırarak ilave edilir
-un ve vanilin en son katılır ,elde çırpılır çatal ile
-en az 1 saat difrizde bekler
-220 ' ISITILMIŞ fırında tam 13 dak. pişer ,sufle kabın kenarından bıçak gezdirilir ,kapları iyi unladıysanız problemsiz tabağı ters çevirebilirsiniz , meraklıysanız benim gibi hemen keskin bıçak ile lavları akıtabilirsiniz ,üstüne dondurma ile çok iyi geldi...mmmm....
Ben buna ne desem bilmem,tarif çok ama böylesine hiç rastlamamıştım ,reklamlardakiler gibi oldu .
Bunlar istediğiniz kadar difrizde durabilir .
26 Mart 2012 Pazartesi
hayal
2-3 sene önce kuru pasta imalatanem vardı ,sağılık nedenleri ile kapattım,hala makineler,tepsiler duruyoru,bilenler ise neredeyse yok paraya almak istiyorlar reçetelerimi.Kızlarım devam eder diye düşünmüştüm,öğretmenliği tercih ettiler.Birisi Iğıdırda öretmen (biz İzmirdeniz),telefonda laf arasında :anne gel buraya ,tiramisu,piza yapsan köşeyi dönersin,ellerin çok lezzetli dedi,aslında imalataneden önce pastane hayalim vardı,tabi iş benden geçti,ama içimde kıpırtı olmadı desem yalan olur.
20 Mart 2012 Salı
BOL MALZEMELERİ YEMEK
MALZEMELER:
-1 haşlanmış tavuk budu( fazla olur)
-1l.kadar tavuk suyu
-3 patates
-1 baş soğan
-4-5 mantar
-1 su bardağı haşlanmış kuru fasuliye
-1 yeşil biber
-1 çorba kaşığı kırmızı toz biber
-1 tatlı kaş. biber veya domates salçası
-sıvı yağı
-tuz,kara biber
HAZIRLANIŞI: et suyunda küp kesilmiş patatesler haşlanır.İnce kesilmiş soğan ve mantar kavurulur,kırmızı biber,salça ilave edip kavurulur,haşlanmış fasuliye ilave edip karıştırıyoruz ve patateslerin yanına karıştırıyoruz ,patatesler piştikten sonra parçalanmış eti ilave edip,tuz,kara biber,maydanoz ekliyoruz .
KREMALI KURABİYE -ÇOK LEZZETLİ VE PRATİK
Çocuklar büyük oldu,bizim evde daha az kurabiye yapmaya başladım,bu kurabiye reçetesini sabah buldum rus internette ve hemen yaptım,pratik ve çok lezzetli bir şey çıktı ortaya .
MALZEMELER :
-100 gr.krema
-250 gr.un
-1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
-1/2 paket vanilin
-1 yumurta
-1 tutam tuz
-70 gr.toz şeker
HAZIRLANIŞI :20 tane kurabiye çıkıyoru.Kremayı kabartma tozu ile çatal ile karıştırdım,un hariç bütün malzemeleri karıştırdım ,un 3 kerede ilave ettim ,unun markasına göre çok farklılık oluyoru hamuru yoğururken ,yumuşak ,çok az ele yapışacak hamur olacak ,elleri una battırarak kurabiyeleri yuvarlayıp el ile bastırıp 1 sm .olacak kalınlık ,180' ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişer .
Hamuru yoğurduktan sonra biraz çikolata kattım ,orijinalinde yoktu .
17 Mart 2012 Cumartesi
1 GECE TENCEREDE MARİNE EDİLEN TAVUK ETİ,PRATİK VE ÇOK LEZZETLİ
MALZEMELER :
-2 tavuk budu satır ile parçalanmış
-2 çorba kaş. yoğurt
-biber ve domates salçası
-1 çorba kaş. kırmızı toz biber
-yeşil soğan
-maydanoz
-tereyağı ve sıvı yağı
-tuz,kara biber
-domates ,yeşil biber
HAZIRLANIŞI :
-malzemeler isteğe bağılı ,akşamdan hepsi karıştırılır ,su istemez ,ertesi gün hafif hateşte pişer,1/2 saat kadar .
Ben yağı biraz fazla kaçırdım,ama bandırmalık ,çok güzel ve lezzetli.
GÖÇMEN TAVUK KAPAMA
Bu yemeği genelde misafir geldiğinde veya başka önemli gün sebebiyle yapılırdı ,başka etler ile olur,yağılı küçük baş hayvan eti ile ,super oluyoru.
MALZEMELER :
-et-3 tane but( 3 kişilik yemek )
-pirinç-4-5 avuç
-tel şehriye-1 avuç
-yeşil soğan-5-6 yeşil yaprak
-tereyağı-1-2 çorba kaşığı
-sıvı yağı-1-2 çorba kaşığı
-tuz,kara biber
HAZIRLANIŞI:
-etleri üstüne 4-5 parmak geçecek kadar su ile haşla ,tuzu unutma
-tereyağı ve sıvı yağıda önce tel şehriyeyi kavur ,yıkanmış ,süzülmüş pirinci ilave et tane tane oluncaya kadar kavur tepside
-et suyundan 2 parmak geçecek kadar su ilave et pirinçlere,tepsiyi sadece salla pirinçler düzgün yerleşsin
-önceden 180'ısıtılmış fırında pirinç suyu çekene kadar bekle
-tepsiyi fırından çıkart,kara biber sepele,kıyılmış yeşil soğanları üstüne ,etleri diz,2 parmak geçecek kadar et suyu ilave et ,fırında etler kızarana kadar pişir,5 dak.tepsinin üstünü başka bir tepsi ile kapat.
yeşil soğan şart değil,ben öyle yaparım,güzel oluyoru.
REVANİ
Geçen gün tv.'de yemek programı izledim,revani,yumurtaların çırpılması sadece elde olurmuş,bu kadar hava bana ters geldi,ertesi gün hemen yaptım ,mikserde çırptım ,yarı yarıya malzeme ile yaptım ,aynı büğüklükte tepside(tv'deki tam malzeme ile kullandıklarından ) pişirdim ,ben kazançlı çıktım.
Önceki günlerde başka bir yemek programda bildiğimiz çarşaf böreği yapıyorlar,sunucu yapan adama soruyoru herkes yapabilirmi bu böreği,yok efendim herkes yapamazmış ,üstelik herkesin el lezzeti yokmuş,yaaa bizim hanımlar herşeyi yapabilir yeter'ki istesin,haklımıyım?
Revaninin malzemelerini yazmıyorum,önemli bir şey değil, aslında tat olarak,bir pasta yapsam daha iyi olur,en azından malzemem boşuna gitmez .
Önceki günlerde başka bir yemek programda bildiğimiz çarşaf böreği yapıyorlar,sunucu yapan adama soruyoru herkes yapabilirmi bu böreği,yok efendim herkes yapamazmış ,üstelik herkesin el lezzeti yokmuş,yaaa bizim hanımlar herşeyi yapabilir yeter'ki istesin,haklımıyım?
Revaninin malzemelerini yazmıyorum,önemli bir şey değil, aslında tat olarak,bir pasta yapsam daha iyi olur,en azından malzemem boşuna gitmez .
16 Mart 2012 Cuma
şu anda İstambulda , kızının yanında olan arkadaşıma
Ve baharı özleyen herkese .
10 Mart 2012 Cumartesi
NOHUT,YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI -ÇOK LEZETLİ
YANLIŞLIKLA MAYDANOZ YERİNE ISPANAK KOYDUM,ÇOK LEZZETLİ OLDU ,DEYİŞİK YEMEKLER TESADÜFEN ÇIKMIYORU'MU ORTAYA ?
malzemeler:
-1 su bardağı nohut
-1/2 su bardağı aşurelik buğday
-1/2 su bardağı yeşil mercimek
-1 çorba kaşığı toz kırmızı biber ( azıcık pul biber karışımı olur )
-tuz,kara biber
-2 çorba kaşığı tereyağı
-maydanoz
-1 baş soğan
-1 tane yeşil biber( difrizden kışın )
hazırlanışı:nohut ve buğday akşamdan ıslatılır ,ertesi gün süzülür ,tencereye nohut,buğday,mercimek ,küçük doğranmış soğan ve üstünü 3 parmak geçecek kadar su ile kaynatılır kısık hateşte ,su ilave edilir pişene kadar ,ben suyu fazla koydum,zevk meselesi ,tereyağı kavurdum,kırmızı biberi ilave ettim ve hemen ocaktan aldım ,karıştırıp çorbaya döktüm,difrizden maydanoz niyetine spanak koydum bir avuç,çok lezetli bir hata çıktı ortaya ,tavsiye ederim .
pırasalı pirinçli yemek
malzemeler:
-3 tane pırasa
-2 çorba kaş. pirinç
-1 tatlı kaş.salça
-1 tatlı kaş toz kırmızı biber
-1 limon
-1 su bardağı et suyu
-3 çorba kaş. zeytinyağı
-tuz,kara biber
hazırlanışı :pırasaları 1 sm.aralıklar ile kes ,sirkeli suya koy 5 dak. kadar sonra yıka ,süzgeçte suyunu süzdür.
Tencereyi kızdır ,yağı ve pırasayı ilave et 5 dak. kavur karıştırarak ara sıra,salça ve kırmızı biberi ekle 2-3 dak.kavur,sıcak suyu ekle ,kaynamaya başlayınca 10 dak. kısık hateşte pişir,yıkanmış pirinci,tuz,kara biber,dilimlenmiş limon ilave et karıştır,kısık hateşte pirinçler pişene kadar kaynat .
7 Mart 2012 Çarşamba
PAPATYA PASTASI
8 MART DÜNYA KADINLARI İÇİN HETKESE BİR PAPATYA
MALZEMELER:
-6 yumurta
-18 silme çorba kaşığı toz şeker
-24 silme çorba kaşığı elenmiş un
HAZIRLANIŞI:
6 yumurtanın beyazı ve sarısı ayılır. Beyazlar 1 tutam tuz ile mikserle kabarana kadar çırpılır. Toz şeker beyazlara 3 kerede çırpılırken ilave edilir. Beyazlar katılaşınca yumurta sarıları teker teker ilave edilir. Un yaşaş yavaş el ile yada bir kaşık yardımı ile karıştırılan malzemelere ilave edilir. Yağlı kağıt veya yağlanmış un sepilmiş tepsiye dökülür. Yavaşça üstü düzleştirilir. Fırın tepsisine alttan bir kaç kere vurulur ki fazla havası dışarı çıksın. 170 derece önceden ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Kek soğuduktan sonra kesilir ve resimlerde görüldüğü gibi şekil verilir, krema ile süslenir. 5-6 saat beklenirse daha güzel olur.
Pasta iki kat rulo ile yaptım,isterseniz bir katlı olur ,krem şantinin yemesi hafif olduğu için genellikle şanti kullanırım,pasta kreması sevenlere pasta kreması ile tamamı yapabilir .Ayrıntılı yaptım ,birbirine krema ile yapışır .
MALZEMELER:
-6 yumurta
-18 silme çorba kaşığı toz şeker
-24 silme çorba kaşığı elenmiş un
HAZIRLANIŞI:
6 yumurtanın beyazı ve sarısı ayılır. Beyazlar 1 tutam tuz ile mikserle kabarana kadar çırpılır. Toz şeker beyazlara 3 kerede çırpılırken ilave edilir. Beyazlar katılaşınca yumurta sarıları teker teker ilave edilir. Un yaşaş yavaş el ile yada bir kaşık yardımı ile karıştırılan malzemelere ilave edilir. Yağlı kağıt veya yağlanmış un sepilmiş tepsiye dökülür. Yavaşça üstü düzleştirilir. Fırın tepsisine alttan bir kaç kere vurulur ki fazla havası dışarı çıksın. 170 derece önceden ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Kek soğuduktan sonra kesilir ve resimlerde görüldüğü gibi şekil verilir, krema ile süslenir. 5-6 saat beklenirse daha güzel olur.
Pasta iki kat rulo ile yaptım,isterseniz bir katlı olur ,krem şantinin yemesi hafif olduğu için genellikle şanti kullanırım,pasta kreması sevenlere pasta kreması ile tamamı yapabilir .Ayrıntılı yaptım ,birbirine krema ile yapışır .
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)