ARAMA KUTUSU

27 Nisan 2012 Cuma

ŞİFA ÇORBASI

ÇARŞAMBA GÜNÜ GALİBA GÜNEŞ ÇARPTI,EMEKLİ OLCAN DERKEN ŞİFAYI KAPTIM...


KİMLER VAR İÇİNDE :
-portakal büğüklükte köfte için yoğurulmuş kıyma
-1 avuç kırılmış spageti
-1 rendelenmiş havuç
-1 kabukları ile beraber yıkanmış 1 baş soğan
-1 l.yakın su
-sirke
-sıvı yağı
-1 büyük domates

terbiye için :
-1 yumurta
-2-3 çorba kaş.yoğurt
-3 tene limon tuzu
-1 çorba kaş.maydanoz
-1 çorba kaş.kereviz yaprakları
-1çorba kaş.ıspanak
-kara biber,tuz

NASIL YAPTIM :
-sıvı yağı,havuç,soğan biraz kavurdum,havuç rengini verene kadar
-kabukları soyulmuş,kesilmiş domates ilave ettim,eriyene kadar ara sıra karıştırdım
-su ilave ettim
-2-3 çorba kaş. sirke bir kaseye koydum,kıymadan mini toplar yuvarladım,sirkeye batırıp kenara aldım
-çorba suyu kaynamaya başladığında köfteleri içine koydum,karıştırdım
-kaynamaya başlayınca 2-3 sm.kırılmış spagetileri ilave ettim,karıştırdım,kısık hateşte kaynamaya bıraktım
SOSU HAZIRLADIM:
-hepsini çırptım,spagetiler piştikten sonra çorbadan  azar azar sosa suyundan koydum ki kesilmesin,sonra sosu çorbaya döktüm,karıştırıp ocağı kapattım,tuzunu ilave ettim ,2 kase şifa niyetine içtim,1 çorba kaş.çam balından aldım,boğazım biraz kızarmış,bademcikler şişmiş,gıcıklandıkça çam balını aldım,tam zamanında yapmışım,inşallah doktorumla görüşmem .

YEŞİLLİKLER HEPSİ DİFRİZDEN ,ÇOK PRATİK OLUYORU BÖYLE,TAVSİYE EDERİM.

-

26 Nisan 2012 Perşembe

ÇİLEK REÇELİ

İSTEYEN OLUR DA BEN YAPMAM MI









1/2 KG.ÇİLEK OCAĞI KOYDUĞUM ANDAN TAM 25 DAKİKADA HAZIR

MALZEMELER:
-1/2 kg. temizlenmiş saplardan.yıkanmış çilek
-1/2 kg toz şeker
-4 tane limon tuzu

YAPILIŞI:
-çilekleri tencereye koyun,üstüne şekeri dökün,kapağı kapatın
-bu akşamdan yapılır
-ertesi gün çilek güzel bir sos yapar ,böyle bile yenir
-kısık hateşte 20 dak. kaynat, karıştır sürekli ,baştan çok köpürür ,su damlası gibi porselen tabakta kaldıktan sonra hazırdır ,sakın fazla kaynatma,sert sakız gibi olur ,
limon tuzu taneleri ilave et,3 dak.hep karıştır,köpürüyoru limon tuzu kattıktan sonra,ocağı kapar,kuru kavanozlara doldur,kapağı kapat,ters çevir,soğuduktan sonra kilere koy,bütün kış afiyetle ye .

EMEKLİLİK İŞLERİ BİTİRDİK,KEMER ALTINDAN GEÇTİK,ÇİLEK SATAN ÇOCUĞUN YANINDAN GEÇERKEN KOKUSU ( ÇİLEKLERİN) BİZİ ÇEKTİ,HEM 2.00 LİRAYA DÜŞMÜŞ FİYATI,GEÇEN HAFTA PAZARDA 4-5LİRA SATILIRDI,ŞİMDİLİK TADIMLIK YAPTIM,1-2 HAFTA SONRA FİYATI DAHA DA DÜŞECEK,ALIRKEN PAZARDAN HANGİ TEZGAHTAN KOKUSU GELİRSE ORADAN ALIRIM,KOKULAR YANILTMAZ .

25 Nisan 2012 Çarşamba

HAYIRLISI

BUGÜN BÖYLE KOŞTURDUM,BÖYLE DE SEVİNMEM LAZIM


ŞİMDİ HEMEN HEMEN BU VAZİYETTEYİM

2 (700x525, 106Kb)

EMEKLİLİK BELGELERİ YATIRDIM,CEVAP BEKLEYECEĞİM ,ACABA BU VAZİYETTE BEKLESEM ....

24 Nisan 2012 Salı

KREM ŞANTİ GİBİSİ YOK

Düşündüm,tattım,krem şanti den daha güzel pasta kreması yok diyorum.


makinanın ışığı bile kamaştı bu lezzeti çekerken .

22 Nisan 2012 Pazar

"Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye gönderiyorum http://safiyeile.blogspot.com/

bu böreği Bulgaristan da ,Haskovo da gördüm ve yedim,orasının 100/80 türk .

 

http://mazesinyemekleri.blogspot.com/2012/04/labadaalabida-boregi.html-daha fazla bu sayfada

MALZEMELER -1 EL TAVA İÇİN
-4+4 yaprak
-1 yumurta
-2 çorba kaş.yoğurt
-3çorba kaş.un-tepeleme
-tuz
-su
-sıvı yağı kızartmak için

YAPILMASI :
-tavaya 2-3 çorba kaş. sıvı yağı koyun ve yaprakları bir birini bastırılacak şekilde dizin
-yumurta,tuz,un,yoğurt ile krep hamurdan biraz daha koyu hamur elde edin,gerekirse su ilave edin
-orta harlı ocağa yerleştirin tavayı,2-3 dak sonra kalan yaprakları bir birini bastırarak harcın üstüne yerleştirin
-bir bıçak ile bakın pişip pişmediğini ve bir kapak veya tepsi yardımı ile çevirin ve kızartın diğer tarafı
-sıcak ve soğuk tüketebilirsiniz.

20 Nisan 2012 Cuma

SEBZELİ TAVUK GÜVEÇ



Bu yemek kiminse çıksın ortaya,ben deftere tombul tariflerden not düşmüşüm ama link vermek için aradım ,bulamadım,teşekür etmek istiyorum,çok basit ,ve çok lezzetli bir yemek oldu.

MALZEMELER:
-3 tane tavuk kalçası
-3 tane yeşil biber
-3 tane domates
-3 patates
-2 dolu çorba kaş. maydanoz
-10 tane yeşil soğan yaprakları ( saksideki soğanlar fazla büyümüşler ,ziyan olmaması için kullandım,reçetede yazmıyordu soğan )
-1 çorba kaş.kırmızı toz biber
-1 tatlı kaş. kara biber ve pul biber
-3 çorba kaş.sıvı yağı
-1 tatlı kaş. biber salçası
-2 tatlı kaş.tuz

YAPILIŞI:
-salça,domates,biber ,patates dışında bütün malzemeleri karıştırdım sabah
-akşam üzere tencere dibine halka patates yerleştirdim
-üzerine etler ,üstüne 4 kesilmiş biberler
-3 çorba kaş.su ile karıştırılmış salça
-etlerin marine oldukları sosu en üstte gezdirdim
-kısık hateşte 30 dak.pişirdim
-halka domatesleri üstüne koydum,30 dak.daha kaynattım kısık hateşte

ASLINDA BU HIZLI VE PRATİK YEMEKLERE GİRMESİ LAZIM.

19 Nisan 2012 Perşembe

LABIDA İÇİN BİLGİLER



Rumex patientia-latince ismi
Rumex patientia-
ortaçağıda bilinen bir sebze türü,roma sarayında bile tüketen bir sebze,bizim bildiğimiz kuzu kulak ile akraba ,çorba ,salata ,böreklerde kullanan sebze.

Labada (rumex patientia) : Karabuğdaygiller familyasından; dere kenarlarında ve sulak çayırlarda kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Haziran - Eylül ayları arasında yeşilimtırak renkte küçük çiçekler açar. Boyu 50 cm ile 2 m arasında değişir. Köklerinde nişasta, şekerler, reçine ve antrakinon türevleri vardır. Yaprakları sebze olarak yenir. Ev ilaçlarında kökü ve yaprakları kullanılır.
 
Faydası : Kökü kaynatılıp içilirse bütün kaşıntıları keser. Yeşil tohumları kaynatılıp içilecek olursa, anne sütünü artırır. Mesane tıkanmasını giderir. İştah açar. İshali keser.



LABADA İÇİN BULDUKLARIM SADECE BU KADAR .

LABADA,ALABIDA BÖREĞİ

1987 yılında yemiştim ilk olarak bu böreği,yaparlarken gördüm,yıllar geçti,belki 15 yıl önce en son yapmıştım,pazarda böyle yeşillik hiç görmedim ,bu sene inşallah bol bol alabıdam olur,tohum saçtım bahçeye ve 5-6 sm kadar büyüdüler bile ,en çok sevinen herhalde büyük kızım oldu,belki biraz büyüdüklerinde kargo ile gönderirim,alabıdadan güzel sarmalar da olur ,tadı biraz ekşimsi,benim için bu böreğin tadını ancak ağız tadını bilenler sever.








MALZEMELER -1 EL TAVA İÇİN
-4+4 yaprak
-1 yumurta
-2 çorba kaş.yoğurt
-3çorba kaş.un-tepeleme
-tuz
-su
-sıvı yağı kızartmak için

YAPILMASI :
-tavaya 2-3 çorba kaş. sıvı yağı koyun ve yaprakları bir birini bastırılacak şekilde dizin
-yumurta,tuz,un,yoğurt ile krep hamurdan biraz daha koyu hamur elde edin,gerekirse su ilave edin
-orta harlı ocağa yerleştirin tavayı,2-3 dak sonra kalan yaprakları bir birini bastırarak harcın üstüne yerleştirin
-bir bıçak ile bakın pişip pişmediğini ve bir kapak veya tepsi yardımı ile çevirin ve kızartın diğer tarafı
-sıcak ve soğuk tüketebilirsiniz.

18 Nisan 2012 Çarşamba

ÇOK LEZZETLİ VE ÇABUK TART




BU KADAR BASİT TATLI BU KADAR MI LEZZETLİ OLUR 

MALZEMELR
-2 yumurta
-250 gr. soğuk margarin
-4 su bardağı un
-2 vanilin
-1 tatlı kaş.kabartma tozu
-300-400 gr. reçel veya marmelat - bende kayısı marmelat

YAPILIŞI:
-yumurta ve şeker bir çatal ile karıştır
-soğuk margarini ilave et ,çatal ile parçala biraz,
-unu ilave et-kabartma tozu ile karışmış ve vanilin ,parmak uçları ile un ve margarini hem ufala ,hem karıştır
-margarin parçalar fındık kadar büyük kalsın,1 avuç kadar yan tarafa ayırın kalanı yağılı kağıt üstüne düzleştirin,reçeli üstüne dökün,en üstte ayırdığın kırıntıları sepele
-170'ısıtılmış fırında 40 dak. pişir,pembeleşene kadar

17 Nisan 2012 Salı

24 saat suda bekleyen tavuğun pişmiş hahi


EN SONUNDA RESMİNİ ÇEKEBİLDİM

ÇAM BALI İÇİN AÇIKLAMA



bulgaristanda böyle çam ağıcın filizlerinden yapardık çam balı
Türkiye de ise ...resim bulamadım ,ama gördüğünüz gibi reçel kavanozun üstündekinden ,şimdi tam zamanı ,2 hafta sonra geç olur,tabi ki havaya da bağılı .
 Sakın 1.5 saatten fazla kaynatmayın ,sakız gibi olur.

15 Nisan 2012 Pazar

ÇAM BALI


REÇEL SEZONUNU AÇTIM


Alttaki resimde pişmeden önce ve hazır olduktan sonra .

MALZEMELER:
-100 tane 2-3 sm. çamların uçları,şimdi tam sezonu
-2 l.su
-1 kg. toz şeker
-1 tatlı kaş.dolusu limon tuzu

 YAPILIŞI:
-çam çiçekleri su ile hızlı hateşte kaynatın ,yeşillikler dibe çokecek
-tencerenin kapağını kapatın ve ertesi güne kadar öyle kalsın
-suyu süzün,2l. suya 1 kg. toz şeker ,1 dolu tatlı kaş.limon tozu ilave edin,hızlı hateşte 1,5 saat kaynatın
-kuru kavanozlara kaynak iken  doldurun ,kapağı kapatın,ters çevirin kavanozu

10 Nisan 2012 Salı

SOĞANLI KAHVALTI EKMEĞİ

bu ekmeği çok seviyorum,tam kahvaltılık,bu arkadaşımda görmüştüm - http://yoli-www.blogspot.com/2011/07/blog-post_21.html




MALZEMELER: 
-ekmek
-kaşar
-yeşil soğan
-tuz
-kara biber
-tereyağı

YAPILIŞI:
-ekmeği önce dilimle -tabanını kesme -1 sm. kadar kalacak
-sonra uzunlamasına ,kare gibi olacak
-foliyodan emeğe tabak yap,pişerken yağılar ekmeğin altında kalsın
-kaşar doldur her kare içine
-tuz,kara biber sepele
-4-5 çorba kaş.  erimiş tereyağı gezdir ekmeğin üstüne 
-küçük doğranmış yeşil soğan sepele
-250'ısıtılmış fırında kaşarlar eriyene kadar pişir 
Sandviç ekmek ile de olur,tabi bunun için önceden almanız lazım .
Soğan piştiği için koku yapmaz ağızda .

YUMURTASIZ,ÇOK KAKAOLU KEK


malzemeler:
-1,5 su bardağı un-
-1 su bardağı toz şeker
-1/4 su bardağı kakao
-1 tatlı kaş.kabartma tozu
-1 çay kaş. tuz
-1 su bardağı sıcak su
-3 çorba kaş. sıvı yağı
-1 çorba kaş. sirke
-1/2 çorba kaş.nes kahve
-1 vanilin
-60 gr.erimiş margarin

YAPILIŞI:
-sıcak su,şeker,kakao,kahve,sıvı yağı,erimiş margarin,sirke karıştırın
-un,vanilin,kabartma tozu,tuz -karıştırın
-malzemeleri birleştirin,margarin ile yağılanmış,un sepelenmiş kek kalıbına boşaltın hamuru
-170' onceden ısıtılmış fırında pişirin,üstü yanmaya başlarsa aluminium foliyo ile kapatın üstünü,her fırın aynı değil ,ben üstüne foliyoyu serdim pişene kadar .
    Yumurta sevmeyenlere çok güzel kek ,yumurtasız kek olur mu demeyin,çok güzel olur ,üstüne aceleden çikolata eritip döktüm .

KEDİ PATİĞİ HAMURUNDAN KAŞARLI BAZLAMA






malzemeler:

-1 su bardağı yoğurt
-5-6 çorba kaşığı sade soda (maden suyu )
-1 yumurta
-1/2 paket kabartma tozu
-1/2 çay kaşığı karbonat
-1-2 çorba kaşığı sıvı yağı
-un -yumuşak hamur olacak

hazırlanışı : yoğurt,kabartma tozu,karbonatı hamur yoğurulacak kaseye alın,karıştırın kaşık ile 3-4 kere,soda ,yumurta,sıvı yağı ilave edin,karıştırın ve unu azar azar karıştırarak ilave edin,biraz yapışkan hamur oluyoru ,önemli deyil,4-5 saat bekledikten sonra bol unlu tezgaha hamuru alın ve yoğurun ,böylelikle yumuşak ama yapışmayan hamur olacak ,yumurta kadar bezeler yapın,ince açın hamuru,ortasına rendelenmiş kaşar doldurun ,kapatın,yine merdane ile hamur açın,kızgın yağıda orta hateşte iki tarafını kızartın.Kedi patiği hamurumdan yaptım 

6 Nisan 2012 Cuma

ARPA ŞEHRİYELİ KAPAMA



MALZEMELER:
-7-8 tane tavuk budu
-1 paket arpa şehriye ( 4-5 kişi için yapacaksanız )
-1 kuru  soğan
-yeşil soğan
-tereyağı,sıvı yağı
-tuz,kara biber

HAZIRLANIŞI :
-etleri haşla 2 l. su ile
-soğanı 1-2 çorba kaş.sıvı yağı ile kavur
-28 sm.çapında tepsiye de ( bu tepsim kızlarımdan daha yaşlı,ama onu da seviyorum ) tereyağı ve sıvı yağı ile birlikte arpa şehriyeyi pembeleşene kadar kavur,tuzla ,kızarmış kuru soğan ile karıştır ,üstüne 2 parmak kadar geçecek kadar et suyunu ilave et 180'ısıtılmış fırında suyunu çektir,fırından çıkart,üstüne kara biber ve ince kesilmiş yeşil soğan sepele ,üstüne 3 parmak geçecek kadar sıcak et suyundan ilave et ,fırına ver,etler kızarana kadar pişir,o arada şehriye suyu çeker
-piştikten sonra üstünü kapat 5-10 dak.demlensin.
-bu reçeteyi FERAY'da gördüm,ilginç geldi,tabi ki resimlerden belliydi lezzeti http://ferkay.blogspot.com/search?updated-max=2012-02-25T13:49:00%2B02:00&max-results=7&start=7&by-date=false - teşekür ederim arkadaşım .
-biraz deyiştirmesen olmazdı,bir daha ki sefere aynısını yapacağım,çooook lezzetli oldu .

ÇOK ÇABUK VE O KADAR LEZZETLİ TAVUKLU, MANTARLI YEMEK


Bu reçeteyi kaybettiğimi zannediyordum,ne de olsa her yemeğin bir kuralı var,eski defterlerde bekliyormuş,neye ne zaman bakacağımızı bilmiyoruz maalesef ,sonunda kavuştuk ,çabucak yapılan ve çok lezzetli bir yemek,yanına patates püresi ile de iyi gider .

MALZEMELER:
-200 gr. (2 avuç)kuşbaşı kesilmiş tavuk eti -tuzlanmış,kara biber sepilmiş
-30 gr dilimlenmiş mantar-bende önceden kızartılıp difrizde 3 çorba kaşığı vardı
-30 gr.kaşar rendesi-bende 3çorba kaşığı
-4 çorba kaşığı su
-1 tatlı kaşığı soya sosu -önemli olan fazla soya sosu kullanmamak ,tadı bozulur
-1 çorba kaş.tereyağı ,2 çorba kaşığı sıvı yağı
-un

HAZIRLANIŞI :
-etleri una bulayın tek tek ,süzgece koy ,silkele fazla un dökülsün
-yağı kızdır ,etleri içine koy,ben tencereyi silkeleyerek yaptım,kaşıklan çok sık olmamak kaydı ile etler kızartılır ,mantarlar ilave edilir ,1-2 dak.beraber karıştırılır 
-su ve soya sosunu ilave et,karıştır,kapağı kapat ,hızlı hateşte 2-3 dak pişir,
-kaşarı servis edilirken üstüne sepeledim,
-bu yemek hemen sıcak yenmesi gerek
-pilav vardı bende ,ama patates püresi ile daha da güzel olur 
-görüntüye aldanmayın,süper lezzetli bir yemektir


на български

много бързо и още по вкусно пилешко с гъби 






Мислех, аз загубих тази рецепта,  има основни правила за всяко ястие, чакаше ме в старите тетрадки, много бързо и вкусно ястийе

продукти:
-200гр. (2 шепи), нарязани на кубчета пилешко месо,посолени,посипани с черен пипер
-30 Грама нарязани на парчета гъби, 3 супени лъжици при мене от фризера , бях предварително запържила
-30 гр.настıрган кашкавал-2-3 суп.лъжици
-4 Супени лъжици вода
-1 Чаена лъжичка соев сос, което е важно да не се използва повече соев сос, вкусът се разваля с повече
--1 суп.лъжица масло, 2 супени лъжици растително масло
-брашно
-сол,черен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:
Потопете в брашното парчетата месо  един по един, поставете в цедка, раздрусайте цедката за да се изсипе излишното брашно,
нагрейте маслото и олиото, сложете месото ,аз друсах тенжерата ,но може да си бъркате с лъжица не много често,като се запържи месото прибавете гъбите,1-2 мин. заедно да се пържат,прибавете вода и сойев сос ,разбıркайте ,2-3 мин заедно на силен огън да ври под капак.при сервиране поднесете с настъган кашкавал и пюре от картофи,аз имах пилав,но с картофи е по хубаво.

На вид не е кой знае какво ,но е много вкусно,пробвайте.

Bahar geldi,benim murfağımda güller açmaya başladı ,yine kolay bayatlamayan güller.






Kimilerini muffin kalıbına yerleştiler,açıkta kalanları mini tepside piştiler .Burmalı böreğin hamurundan ıspanaklı,peynirli güller .

MALZEMELER:

-2 küçük yumurta ,(yarım sarı ayır yağılamak için)
-200 ml. koyu ayran
-3 çorba kaş.süt
-20 gr. yaş maya ( kuru ile denemedim)
-30 gr.küçük kesilmiş margarin
-500 gr.ortalama un,yumuşak hamur olacak 
-2 tatlı kaş.toz şeker
-2 tatlı kaş. tuz

İÇ MALZEME:
-2 çorba kaş.erimiş margarin +2 çorba kaş.sıvı yağı
-peynir,ıspanak serbest

YAĞILAMA İÇİN:
-yarım yumurta sarısı
-1 tatlı kaş.sirke

HAZIRLANIŞI:
-yumuşak hamur yoğurulur,havanın sıcaklığına göre 1-2 saat mayalanır
-ceviz kadar bezeler yapılır ,su bardağı kadar açılır
-her beze yarıya kadar yağı ile yağılanır, 4 tane 1,5 santimara ile birbirini bastırılır ,en üst resimdeki gibi ıspanak koyun ortasın ,dolayın,ortadan kesin 
-yağılanmış muffin kalıplara koydum ,yumurta-sirke karışımı sürdüm,mayalanmaya bıraktım
-fırını 200'ısıtın,gülleri yine yumurta karışımı sürün,fırında kızarana kadar pişirin .
Akşam sabah kahvaltısına yaptım ,yumaşacıklar hala.




на български

дойде пролетта ,в моята кухня пак се разстварят рози,мекички,вкусни




Някои ги направих в тава за мъфини, а останалита в малка тавичка. Тестото е като на усуканата баница,рози с спанак и сирене .

СЪСТАВ:
-2 Малки яйца, половин жълтък отделяме за намазване

-200 Мл. гъст айран
-3 Супени лъжици прясно мляко
-20 gr. прясна мая 
Нарежете маргарин -30 гр.на малки парчета
около 500 гр. брашно ,слагайте по малко ,трябва да се получи меко тесто
захар-2 чаени лъжици
сол-2 чаени лъжици

пълнеж
2 супени лъжици разстопено масло и 2 суп.лъжици олио
сирене, спанак, колкото желаете

за намазване:
Половин яйчен жълтък
-1 чаена лъжичка оцет

ПРИГОТВЯНЕ:
- Омесва се меко тесто,, ферментира за 1-2 часа в зависимост от температурата на въздуха
от тестото се правят топчици колкото орех ,всяка топчица се разсточва колкото водна чаша ,намазват се до средата с маслото,слагат се една върху друга както съм показала на най горната снимка с 1,5 см една от друга ,по средата се слага плънката ,навива се ,реже се по средата и се слага в намазана тава ,намазваt се с жълтъка разбъркан с оцет,оставя се да втаса,намазва се отново с жълтъка и се запича на 200' в затоплена фурна,до златисто.
направих ги снощи за закуска,мекички са и днес и утре ще са такива ако успеят да си стоят мирно без да съблазняват някого.