lütenitsa -aslında acılı anlamına geliyoru ,ama ben acı kullanmıyorum. Veya domates,köz biberli ocakta pişmiş salça denebilinir.Benim için hafta sonu yok,her gün 14.00-15.00 kadar çalışırım ,bu yüzden ,hele bu tip kışlıkları 2 haftaya yayıyorum yapılışını .Biraz zahmetli oluyor,tadını bilen ise her şeye katlanıyor.
1 hafta
-10 kg.kabukları soyulmuş domatesler 4'e bölük yumuşayıncaya kadar kaynattım,ılıdıktan sonra blendırda püre kıvama getirdim ,( sadece et kıyma makinede kıyıp ta yapılır,daha iri olur ) koyulaşıncaya kadar pişirip ,tuzlayıp,kaynak kavanozlara doldurup ,kapağı kapatarak ters ertesi haftaya kadar bekleyecek .
2 hafta
-20 kg. salçalık biber kozlenir ,soyulur
-2 kg.patlacan közlenir ,soyulur
ertesi gün : bu sene fazla yaptığım için,soyduktan sonra saat çok geç oldu, ertesi güne kaldı ,eski buzdolabımda beklediler ,bırakırsam dışarda ekşir.Biberleri el ile parçalayıp yumuşayıncaya kadar kaynattım,ama arasıra karıştırarak .Patlacanları parçaladım ,4-5 kg. soan ince kıyılmış ekledim ,3-4 kg. rendelenmiş havuç ekleyerek beraber yumuşayıncaya kadar pişirdim .Ilıdıktan sonra blendırda püre kıvama getirdim ,tabi'ki domatesleri unutmadım ,en son onları da kattım,tadına ,tuzuna baktım ,koyulaşıncaya kadar kaynattım,ocaktan almaya yakın (10 dak önce) 1 litre sıvı yağı ekledim. kaynatmam kavanozları, her sene yep yeni kapak kullanırım , lütenitsayı kaynak kavanozların tam kapak alt kısmına (1-2 sm herhalde ) kadar doldurup ,naylon poşetlere ,kapaklar altta gelecek şekilde doldururum kavanozları ,kalın alt ,üst battaniyeler ile sarırım ,2 gün sonra bile sıcak olurlar,souyuncaya kadar bekler,3-4 gün ,poşetlerle olduğu gibi
raflara dizilir ,2 sene denedim,bir tane bile bozulmadı ...aman nazar deymesin ....
1 hafta
-10 kg.kabukları soyulmuş domatesler 4'e bölük yumuşayıncaya kadar kaynattım,ılıdıktan sonra blendırda püre kıvama getirdim ,( sadece et kıyma makinede kıyıp ta yapılır,daha iri olur ) koyulaşıncaya kadar pişirip ,tuzlayıp,kaynak kavanozlara doldurup ,kapağı kapatarak ters ertesi haftaya kadar bekleyecek .
2 hafta
-20 kg. salçalık biber kozlenir ,soyulur
-2 kg.patlacan közlenir ,soyulur
ertesi gün : bu sene fazla yaptığım için,soyduktan sonra saat çok geç oldu, ertesi güne kaldı ,eski buzdolabımda beklediler ,bırakırsam dışarda ekşir.Biberleri el ile parçalayıp yumuşayıncaya kadar kaynattım,ama arasıra karıştırarak .Patlacanları parçaladım ,4-5 kg. soan ince kıyılmış ekledim ,3-4 kg. rendelenmiş havuç ekleyerek beraber yumuşayıncaya kadar pişirdim .Ilıdıktan sonra blendırda püre kıvama getirdim ,tabi'ki domatesleri unutmadım ,en son onları da kattım,tadına ,tuzuna baktım ,koyulaşıncaya kadar kaynattım,ocaktan almaya yakın (10 dak önce) 1 litre sıvı yağı ekledim. kaynatmam kavanozları, her sene yep yeni kapak kullanırım , lütenitsayı kaynak kavanozların tam kapak alt kısmına (1-2 sm herhalde ) kadar doldurup ,naylon poşetlere ,kapaklar altta gelecek şekilde doldururum kavanozları ,kalın alt ,üst battaniyeler ile sarırım ,2 gün sonra bile sıcak olurlar,souyuncaya kadar bekler,3-4 gün ,poşetlerle olduğu gibi
raflara dizilir ,2 sene denedim,bir tane bile bozulmadı ...aman nazar deymesin ....
canım muazezim ellerine sağlık.
YanıtlaSilsana yemeye gelicem.
teşekürler ve beklerim canım .
Silellerine sağlık, kimbilir ne kadar lezzetlidir...
YanıtlaSilteşekürler canım,evdekiler seviyoru.
Silellerine sağlık
YanıtlaSilbende bu tarifi egeden tariflerd görüp yaptım
fakat bizim evde kimse beğenmedi
damak tadı işte
ohh size afiyet olsun canım
teşekürler canım,bizimkiler seviyoru,acele atıştırmalık güzel oluyor,tabi ki damak tadı.
SilArkadaşım,ellerine emeklerine sağlık.Hem iş kadını hem ev kadınısın.
YanıtlaSilSeni tebrik ediyorum.Maşallah diyorum,kış hazırlıklarını bitirdin.
Ayrıca kışlıklarımı yapamazsam,bu kış sana gelebilirim,haberin olsun:)
Sevgiler...
canım arkadaşım,tabi ki gelirsin(keşke yakın olsaydın,ne güzel vakit geçirirdik ).
SilBursa da bulgar gocmeni arkadaslarim vardi .Onlar cok yapardi ,lezzeti de 10 numaraydi hatirliyorum .sevgiler.
YanıtlaSilBecerikli olmak ne kadar guzel birsey ellerinize saglik..eminim cok guzellerdir.bende tenbel olmayi birakip boyle seyler yapsam ama sanki isi uzun gibi geliyor:)) Sevgiler
YanıtlaSil