ARAMA KUTUSU

17 Mart 2013 Pazar

AYVA-KOMPOSTO , REÇEL,JÖLE


Yaz için ,birilerin ayva canı çekerse diye ayvalar bitmeden biraz komposto ve dilim ayva reçeli yaptım.

Dilim ayva reçeli :
-1 kg ayva için malzemeler

YAPILIŞI:
1 AŞAMA:
-ayvaları 1 sm.dilim kesin,çekirden kısımlarında temizleyin ,(jöle yapacaksanız çekirdekli kısımları buz dolapta beklettin.)üstünü kapatacak kadar su ile yumuşayıncaya kadar kaynatın .

2 AŞAMA :
-ERTESİ GÜN
-1kg.toz şeker ve ayvaların kaynadığı 2 su bardağı su ile biraz koyu bir şerbet kaynatın ,
-süzülen ayvaları  kaynayan koyu şurubun içine alın
-bir damla şuruptan porselen tabağa döktüğünüzde damla gibi kalırsa reçel hazırdır ,1 tatlı kaş.limon tuzu ilave edin ve 1-2 dak daha kaynatın,kuru kavanozlara doldurun ,kapağı sıkıca kapatın ve ters çevirin
-reçelleri her zaman kilerde ters tutarın

AYVA JÖLESİ İÇİN MALZEMELER:
-2 kg.ayvaya 1 kg.ekşi elma
-1 litre ayva suyuna 750 gr. toz şeker
YAPILIŞI:
-ayva ve elmaları çekirdekleri ve kabukları ile küp doğrayın ,üstünü kapatacak kadar su ile yumuşayana kadar kaynatın,bu işlemi akşam yapın,meyveler su ile beraber kalsın,ertesi gün süzün,
-ölçün,şekeri ilave edin ve hızlı hateşte köpükleri alarak koyulaşıncaya kadar kaynatın
-porselen tabakta damla jöleden daılmazsa bu ölçülerde kaynayan jöleye 1/2 tatlı kaş.limon tuzu ilave edip 1-2 dak kaynatın
-kuru kavanozlara kaynayan jöleyi doldurun,kapağı kapatıp ters çevirin .


26 yorum:

  1. Ayva jölesini, tatlısında ve reçelinde çok seviyorum ama ayrıca jöle yapmak hiç aklıma gelmedi. Ellerinize sağlık. Kadınların işi hiç bitmiyor değil mi? Kış hazırlığı yaptığımız günler daha dün gibi, siz şimdi de yaza hazırlık diyorsunuz. Ne diyeyim, kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. jöleyi geçen sene fazla yatım,ayva reçeli ve kompostosu yapmamıştım ,aradılar ,bu sene yaptım .Evet ,bizim işimiz hiç bitmez ,geçen sene 10 ay kadar evde kaldım,hiç canım sıkılmadı ,evde yapacak iş hep buldum .Şimdi yaz için ıspanak stoklayacam difrizde ,yani iş var ,yakında çilek reçeli yapmaya başlarız .
      Neşeli hafta dilerim canım.

      Sil
  2. Ne güzel akıl etmişsin canım yazın afiyetle yemek nasip olsun ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçen kış yapmadım,arandı ,bu sene biraz geç de olsa yaptım.Neşeli hafta dilerim canım.

      Sil
  3. Muazezim eline saglik her seyi degerlendirmissin eline saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutfakla ilgili her şeyi seviyorum .Neşeli hafta dilerim canım.

      Sil
  4. Ellerine sağlık Sevgili Mazes. Belki arkadaşlarımıza bir dip not olabilir. Çok genç olup bebek besleyecek olanlarla, benim gibi anneanne olup, kızı, gelini doğum yapanlar için güzel bir öneri bu. Ayva çekirdeklerini yarım fincan su ile kaynatıp elde edilen jöle, emziren annelerin gögüs uçlarındaki çatlaklar ve yaralar için birebir. Her gün tazesi kaynatılarak kullanılmalı. Ben kızımda denedim ve gördüm muhteşem bir ilaç. Bu arada bebeğin ağzında da pamukçuk olmasını engelliyor. Suna Dumankaya nın önerisidir. İhtiyacı olanların bilgisine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah canım,bu bilgiler 25 sene önce olsaydı ,büyük kız kan emdi resmen ,çaresini de bulamadım.Canım,sen bu bilgileri ayrı bir yere bloğunda yazsan gençlere çok faydalı olacak .Neşeli hafta dilerim canım.

      Sil
  5. Mazesim ellerine sağlık canım bende mutlaka çekirdeklerini biriktiririm.Ellerine sağlık canım.
    Bu arada bulaşık mak. det. yayında canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyi ki bloglar var canım.Neşeli hafta dilerim canım .Hava ısındı,sonra soğudu ,bu sabah kra vardı ama güneş pırıl,pırıl ,o yüzde hava ısınsın biz de neşeli olayım diye bugünki dileğim.

      Sil
  6. nasıl ki yaz mevsiminde hazırlıklar yapıyoruz kış için
    kış mevsiminde de yaz için hazırlık yapmak fikrini tuttum ben
    hem eline sağlık
    hem aklına
    öpüyorum
    mutlu haftalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok şükür ,sağlım yerinde oldukça ben yaparım,geçen sene yapmadım,arandı .Bu reçeteler benimle yaşıt bir kitaptan ,kızlarıma,arkadaşlarıma tercüme ettim ,bir gün lazım olacak.Neşeli hafta dilerim canım.

      Sil
  7. Yaz için hazırlık yapmak harika bir fikir nefis olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazın akla geliyor ki ,hele kompostuyu odun hateşte 2 saatten fazla kaynatacaksın,rengi çok daha koyu oluyor ,daha da lezzetli .Neşeli hafta dilerim canım.

      Sil
  8. Ayva reçelini çok severim. Ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazın akla geliyor ,yani ayvayı yemişik ama hala da aklımıza geliyor .....

      Sil
  9. Canım ayva en çok sevdiğim meyvedir. Ayrıca, reçelinede bayılırım. Sağolsun annem birkaç kavanoz yapmış bizim için.
    Ellerine sağlık...
    Bu arada, bir önceki yazın için tekrar çok teşekkür ederim. Malzemeleri alıp mutlaka yapacağım evde. Çok önemli bir konu bu. Kitabı aradım ama bulamadım, bitmiş ama peşini bırakmıyorum, mutlaka bulacağım:)
    Tekrar teşekkür ederim canım, çok faydalı bir yazıydı gerçekten.
    Seni öpüyorum, mutlu ve keyifle geçecek bir hafta diliyorum canım Mazes'im...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şanslı kız ,afiyet olsun .Ben bugün iğinimden çıkacağım ,malzemeleri de yazdım .

      Sil
  10. ellerine sağlık mazesim
    bu post ile yaz hazırlıklarını başlatmış bulunuyorsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hmmmm,belki geçen yazın devamıydı,bu sene belki fazla bir şey yapmaya fırsatım olmayacak ,bakalım,hayırlısı.

      Sil
  11. Eline sağlık Melezcim ayvalar bitmeden alıp yapmalı fikir verdiğin için çok teşekkür ederim canım iyi haftalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keşke ayvalar çıktıkları günlerde yapsaydım,daha yoğun olurdu belki tadı ,ama günler öyle bir koşusturuyorlar ki nasıl geçtiklerini anlamıyorum.

      Sil
  12. Ohhh ayvalar bitmeden konserveler yapılmış...Baharda da yazda kaymakla süper olur eline sağlık Mazes güzel yorumun içi,n teşekkür ederim sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Mazes valla imrendim ayva kompostosuna özellikle . Ben yazın şeftali denemiştim bozuldular dün döktüm. hava mı aldılar acaba? Bütün şevkim kırıldı. Senin ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yeni kapak kullansaydınız,belki kaynadıktan sonra 1 saat daha bekleselerdi kaynamış oldukları suda,kaynadıktan sonra kavanozları çıkarayayım dedim ,ters çevirirken aktı ,yeniden sıcak suya koydum ,kendi ,kendine kapanmıştı,şimdi keyifleri yerinde ,şeftali kompostosu da ne güzel olur,üzüldüm.

      Sil