Malzemeler:
-1.5 LİTRE SU
-4 DOLU ÇORBA KAŞ. PİRİNÇ-2 SU BARDAĞI YOĞURT
-1 YUMURTA
-2 ÇORBA KAŞ. UN
-2-3 ÇORBA KAŞ. TERE YAĞI
-KURU NANE
-TUZ
-
HAZIRLANIŞI: TUZ EN SONUNDA KONUR, SU İLE PİRİNÇ BERABER HAŞLANIR,AYRI YOĞURT ,UN, YUMURTA ÇITPILIR,ÇORBANIN SUYUNDA AZIVIK (4-5 ÇORBA KAŞ.)YOĞURT KARIŞIMA KARIŞTIRARAK İLAVE EDİLİR ( ÇORBA KESİLMESİN),YAVAŞ YAVAŞ KARIŞTIRARAK KARIŞIM ÇORBAYA DÖKÜLÜR,10 DAK. KISIK HATEŞTE PİŞER ,OCAĞI KAPAT,TUZLA (ORTALAMA 1.5 ÇORBA KAŞ. TUZ) ,TEREYAĞI HAFİF KAHVE RSNGİ OLUCAYA KADAR KAVUR HAFİV HATEŞTE ,KEPÇEYE 2 DOLU ÇORBA KAŞ. NANE KOY ÇORBAYIN ÜSTÜNE GELECEK ,İÇİNE KIZGIN TEREYAĞI BOŞALT ,SONRA KALANI ÇORBAYA KARIŞTIR, ERTESİ GÜN ISITIK ,ÇOK KOYU OLDUĞU İSE BİRAZ SICAK İLAVE ET .
на бълагарски
яйла çорба
много вкусна имного бърза çорба
продукти:
-1.5 литър вода
-4 пълни супени лъжици ориз
-2 суп.лъж.брашно
-1 яйце
-сол
-сух джоджен(може и песен)(гйозум беше в нашето детство )
-2 чаени чаши кисело мляко
-2-3 лъжици краве масло или олио
приготвяне: солта се слага най накрая ,ориза и водата се слагат да се варят,докато ориза се свари напълно,брашно,кисело мляко,яйцето се разбъркват заедно ,малко от водата на ориза се слага в млечната смес като се бърка и после много бавно се прибавя при ориза ,10 мин на слаб огън се вари като се бърка от време на време ,изключва се котлона ,посолява се . Отделно се запържва маслото до леко кафяво ,в черпака се слага гйозума и в черпака се изсипва маслото,ама черпака трябва да стои над чорбата,снимах ,дано да бъда разбрана защото това е много вкусна и лека чорбица ,а и на другия ден може да се стопли,ако се е сгъстила прибавете малко вода .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder