ARAMA KUTUSU

11 Ocak 2012 Çarşamba

MARMELATLI KİFLA





Buna marmelatlı ay çöreği denebilir herhalde ?BG -de kahvaltı olarak satılırdı .Birkaç sene önceye kadar ben'de yapıp bakkalımda satardım.

malzemeler 16 tane için :
-500 gr. un
-300 ml. su
-90 ml.sıvı yağı ( 4,5 çorba kaşığı )
-90 gr.toz şeker ( 4,5 tepeleme çorba kaşığı )
-2 tatlı kaşığı kuru maya
-1 çay kaşığı tuz

hazırlanışı : toz maya ,1 çorba kaş. un, 1tatlı kaş.toz şeker ,3 çorba kaşığı ılık su ile karıştırıp üstü kapalı bir kapta 10-15 dakika maya çözülür . Ilık suda toz şekeri karıştırarak erimesini sağılarız,sıvı yağı ilave ediyoruz ,karıştırdıktan sonra maya karışımı karıştırıyoruz ,un ile hamur yoğuruyoruz. Bazı reçetelerde .....kadar yoğurursanız iyi olur diyorlar'ya -ben buna pek inanmıyorum - yıllar önce sağı elim avuç içinde kırılmıştı,sol elim ezik ,fazla ağır şeye gelemiyorum o sebepten dolayı ( ve ekmeğimi hep kendim yaparım ) hamur yoğururken zorluk çekmem lazım ,ama işin kolayı var : hamuru toparlayacak kadar karıştırın ,yani un ıslansın,birazıcık toparlansın yeter ,sıcak bir yrde bekletin,10-15 dakika sonra yine ( ellerinizi su ile ıslatın ) biraz yoğurun ( yoğurur gibi yapın ) ,bu sefer rahat bırakın kabarsın , 2 katı olacak .
2-3 çorba kaşığı tezgaha un sepeleyin ,hamuru biraz yoğurun ,tezgahta un kalmıyoru ,bu sefer tezgahı sıvı yağı ile yağılayın hamuru 16 parçaya bölün,yuvarlayın ,yağılı bir köşeye dizin,avuç içine yağı alın her hamurun üstünü yağılayın,5-10 dakika dinlensin . Yine yağılı tezgahta resimdeki gibi hamuru açın ,üst köşeye marmelat koyun ve hafif yanına çekerek rulo yapın ( hamuru sararken yanımıza çekmemiz marmelat pişerken akmaması için ,bir çeşit sıkıştırıyoruz ).
Marmelatı göçmenler satıyoru pazarda ,her zaman bulduğum için gerek duymadım başka yerde aramak ,resimde ,poşette görülüyoru- katı gibi duruyoru ama aslında yumuşak.
Unun markasına göre biraz hamur yumuşak olursa biraz un ilave edin,marmelatsız'da olur ,olsa tabi'ki super olur.
Tepsiye aralıklar ile diziyoruz ,üstüne yumurta beyazı sürüyoruz ( kabuk tutmasın ) .Kış aylarında fırını ısıtıyorum ,kapattıktan sonra tepsiyi fırında kabarmasını sağılıyorum .İki katı kabaracaklar ,yumurta sarısı ile biraz süt ile inceltikten sonra kiflaların üstünü yağılayın,200' fırında kızarttın ,pişerken çok güzel kokuyoru,12 dakika sürüyoru pişmesi .

6 yorum:

  1. günaydin canim ellerine saglik süper olmuslar
    sevgiler :)))
    ugurbocegi1

    YanıtlaSil
  2. günaydın ,küçük hanım yine gitti ,bilgisayar bana kaldı ...biraz birikmişler var ,yayınlayayım dedim ,yakaladın beni ...biraz uzun oldu ,gerekliydi .Saat 12 buçağı geliyoru ,zaman nasıl geçmiş ...1 sınavı kaldı kızımın ,bu sene 'de yanımda ,2 sene sonra o da ablası gibi bakalım nerelerde çıkar tayini .Hoşça kal Leyla .

    YanıtlaSil
  3. Чудни кифлички!Браво!

    YanıtlaSil
  4. ellerinize saglik mazes hanim.. ilk defa denedim ve harika oldular.. su anda afiyetle yiyoruz :)

    YanıtlaSil
  5. kuru maya yerine yaş mayayla yapabilir miyiz?

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Mazes hanım... ben genç bir takipçi olarak şu yumurta olayını bir türlü çözemedim.. beyazı nereye sarısı nereye süt ne için... açıklarsanız çok sevinirim... yarın arkadaşlarıma yapmayı düşünüyorum... :)

    YanıtlaSil